Запис Детальніше

Електронний науковий архів Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу

Переглянути архів Інформація
 

Metadata

 
Поле Співвідношення
 
Title Про викиди шкідливих компонентів автомобільними двигунами внутрішнього згоряння на дослідних ділянках м. Івано-Франківська в зимовий період
 
Names Забишний, Я. О.
Семчук, Я. М.
Долішній, Б. В.
Мельник, В. М.
Date Issued 2015 (iso8601)
Abstract Вплив транспортних потоків на довкілля є досить вагомим. Особливо актуальним є питання дослідження екологічної ситуації в густонаселених містах, де автомобільний транспорт наносить велику шкоду у вигляді викидів з систем, зношування шин, витікання технічних рідин з систем автомобіля тощо. Під час руху у заторах та дорогами з вибоїнами автомобільні двигуни працюють в режимах перевантаження, що сприяє підвищенню обсягів викидів СО, NO2 та вуглеводнів, з якими не справляються штатні системи очищення. Досліджено склад транспортних потоків найбільш завантажених вулиць міста Івано-Франківська та обсяг викидів на окремих ділянках в зимовий період. За результатами досліджень встановлено, що приблизно 50 % складають легкові автомобілі, переважна більшість яких оснащена бензиновими двигунами. Основним забрудником на дослідних ділянках у зимовий період є оксиди вуглецю, секундна величина викидів якого становить від 0,018 до 0,026 г/с, секундні викиди діоксидів азоту становлять від 0,0047 до 0,0068 г/с, а викиди вуглеводнів – від 0,0026 до 0,0039 г/с. Причому високі обсяги викидів оксидів вуглецю характерні для бензинових двигунів автомобілів всіх марок, а оксиди азоту – для дизельних двигунів.
Genre Article
Topic перехрестя
Identifier Про викиди шкідливих компонентів автомобільними двигунами внутрішнього згоряння на дослідних ділянках м. Івано-Франківська в зимовий період / Я. О. Забишний, Я. М. Семчук, Б. В. Долішній, В. М. Мельник // Нафтогазова енергетика. - 2015. - № 2. - С. 82-88.