Запис Детальніше

Електронний науковий архів Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу

Переглянути архів Інформація
 

Metadata

 
Поле Співвідношення
 
Title Анализ состояния и перспективы подготовки нефтей Азербайджана с применением деэмульгаторов
 
Names Келова, И. Н.
Date Issued 2013 (iso8601)
Abstract Проведено аналіз якості підготовки нафт Азербайджану із застосуванням реагентів-деемульгатора.
Наведено нові методи удосконалення процесу промислової підготовки вуглеводнів.
Дослідженнями останніх років встановлено, що ефективність застосування того чи іншого виду реагенту багато в чому визначає водовміщення емульсії, а стійкість емульсії залежить від якісного складу
нафт. Оскільки технологічний регламент в частині, що стосується дозування водонефтяной системи, часто не витримується, то в залежності від якісного складу нафти та кількісного вмісту компонентів вуглеводневої системи і води витрата реагенту змінюється. Тому виникла необхідність в розроблянні нових
технологій введення реагентів.
Показано можливість стимулювання властивостей реагентів фізичними полями, що дасть змогу залучати до процесу деемульсації малоефективні і водночас час дешеві і екологічно прийнятні реагенти, компенсуючи тим самим дефіцит високовартісних реагентів-деемульгаторів.
Експериментально доведено існування принципової можливості значного підвищення ефективності
процесу деемульсації водонафтових систем, тобто зменшення витрати деемульгатора шляхом цілеспрямованого підвищення водонасиченому підготовленої нафти до граничного значення.
Genre Article
Topic нафта
Identifier Келова, И. Н. Анализ состояния и перспективы подготовки нефтей Азербайджана с применением деэмульгаторов / И. Н. Келова // Розвідка та розробка нафтових і газових родовищ. - 2013. - № 1. - С. 226-232.