Запис Детальніше

Електронний науковий архів Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу

Переглянути архів Інформація
 

Metadata

 
Поле Співвідношення
 
Title Експериментальні дослідження на моделях компоновок низу бурильної колони
 
Names Чудик, І. І.
Різничук, А. Р.
Мілостян, М. О.
Шутка, П. М.
Date Issued 2012 (iso8601)
Abstract Описано експериментальні дослідження на моделях компоновок низу бурильної колони у викривленому
стовбурі свердловини. Описано конструкція експериментального стенда, методика математичного моделювання, технологія проведення експерименту, критерії подібності для моделей бурильної колони і результати досліджень у вигляді графічних залежностей.
В контексті роботи проведено експериментальні дослідження сил притискання елементів неорієнтованих компоновок низу бурильної колони до стінок викривленої ділянки свердловини на розробленому лабораторному стенді. В результаті досліджень було встановлено, що на величину сил притискання елементів
неорієнтованих компоновок низу бурильної колони до стінок свердловини значною мірою впливає викривлення осі свердловини і бурильної колони в її стиснутій наддолотній частині.
Паралельно із експериментальними проводилися в статті представлено результати аналітичних досліджень сил притискання опорно-центрувальних елементів неорієнтованих компоновок низу бурильної колони на прикладі реальної її конструкції. При співставленні результатів досліджень отримано підтвердження того, що деформація компоновки у верхній її частині і кривизна стовбура свердловини зумовлюють
суттєву зміну сил притискання опорно-центрувальних елементів до стінок свердловини.
Genre Article
Topic бурильна колона
Identifier Експериментальні дослідження на моделях компоновок низу бурильної колони / І. І. Чудик, А. Р. Різничук, М. О. Мілостян, П. М. Шутка // Розвідка та розробка нафтових і газових родовищ. - 2012. - № 4. - С. 80-86.