Запис Детальніше

Електронний науковий архів Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу

Переглянути архів Інформація
 

Metadata

 
Поле Співвідношення
 
Title Вплив експлуатаційних чинників на корозійно-втомне руйнування сталей магістральних нафтогазопроводів
 
Names Петрина, Ю. Д.
Петрина, Д. Ю.
Козак, О. Л.
Date Issued 2012 (iso8601)
Abstract Оцінювання експлуатаційної надійності нафтогазопроводів є особливо актуальним завданням для
України, оскільки більшість з них відпрацювали великі терміни. Непрогнозоване руйнування таких конструкцій призводить до значних економічних втрат і тяжких економічних наслідків. Для відвернення непередбаченого руйнування важливе значення має коректність методів прогнозування циклічної тріщиностійкості
трубопроводів. Тому слід врахувати, що магістральні нафтогазопроводи експлуатуються при різних видах
напруженого стану, на них діють змінні навантаження різних режимів, інтенсивності, частоти й асиметрії циклу тощо. Дослідження впливу таких умов експлуатації на характеристики опору втомного руйнування стають необхідними й актуальними для визначення залишкового ресурсу об’єктів тривалої експлуатації. Тому в даній роботі вивчено вплив асиметрії та частоти циклу, форми циклу навантаження, температури та товщини зразків на закономірності втомного руйнування сталей 17Г1С та 10ГС, з яких, в основному, виготовляють труби для газопроводів.
Досліджено спільний вплив попереднього пластичного деформування (ППД) і наводнювання на тріщиностійкість за статичних і циклічних навантажень трубопровідної сталі 17Г1С. За відсутності наводнювання у випадку ППД сталі спостерігається незначне зниження її короткочасної тріщиностійкості і підвищення опору росту втомної тріщини у припороговій ділянці. Наводнення матеріалу різко зменшує короткочасну тріщиностійкість сталі та інтенсифікує ріст втомних тріщин в середньоамплітудній ділянці низькочастотного навантаження. В результаті сумісної дії ППД і наводнення максимально знижується
статична та циклічна тріщиностійкість сталі. З урахуванням цих чинників міцність трубопроводів за наявності в них тріщиноподібних дефектів може зменшитись у декілька разів, а довговічність на стадії стабільного підростання втомної тріщини – на порядок.
Genre Article
Topic асиметрія циклу
Identifier Петрина, Ю. Д. Вплив експлуатаційних чинників на корозійно-втомне руйнування сталей магістральних нафтогазопроводів / Ю. Д. Петрина, Д. Ю. Петрина, О. Л. Козак // Розвідка та розробка нафтових і газових родовищ. - 2012. - № 3. - С. 106-115.