Запис Детальніше

Електронний науковий архів Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу

Переглянути архів Інформація
 

Metadata

 
Поле Співвідношення
 
Title Методика досліджень і тестові експерименти з вивчення петрофізичних властивостей слабоконсолідованих і сипучих порід
 
Names Владика, В. М.
Нестеренко, М. Ю.
Балацький, Р. С.
Date Issued 2013 (iso8601)
Abstract За допомогою створеного вимірювального комплексу для вивчення петрофізичних властивостей слабозцементованих, розсипчастих і сипучих порід та проб шламу виконано тестові експерименти на пробах кар’єрного піску відомого гранулометричного складу, консолідованих і дезінтегрованих зразках порід майкопської серії Субботінського нафтового родовища. Експериментально встановлено, що темп усадки пухких зразків різко зменшується і затухає на рівні ефективних тисків 30–35МПа, що і призводить до стабілізації їх фільтраційно-ємнісних і деформаційних властивостей. Вивчення порід, які виносяться під час буріння у вигляді піску та шламу, відкриває можливості широкого використання отриманих даних для інтерпретації ГДС та підрахунку запасів вуглеводнів.
Genre Article
Identifier Владика, В. М. Методика досліджень і тестові експерименти з вивчення петрофізичних властивостей слабоконсолідованих і сипучих порід / В. М. Владика, М. Ю. Нестеренко, Р. С. Балацький // Нафтогазова галузь України. - 2013. - № 2. - С. 3-5.