Запис Детальніше

Електронний науковий архів Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу

Переглянути архів Інформація
 

Metadata

 
Поле Співвідношення
 
Title Фізико-геологічні моделі для визначення ємнісних характеристик порід-колекторів складної будови за даними ГДС ( на прикладі нафтових і газових родовищ Карпатського регіону та північного Донбасу)
 
Names Прокопів, В. Й.
Date Issued 2004 (iso8601)
Abstract У дисертації висвітлюються актуальні питання удосконалення та підвищення ефективності системи інтерпретації геофізичної інформації для визначення ємнісних параметрів та характеру насичення складнопобудованих порід-колекторів за рахунок впровадження у виробництво нових технологій побудови фізико-геологічних моделей на нафтогазових родовищах Карпатського регіону та Дніпровсько-Донецької западини. За результатами проведених автором досліджень одержано ряд наукових висновків, які мають важливе практичне значення в галузі геофізичних досліджень нафтогазових свердловин. Сформульовано основні наукові положення і напрямки створення фізико-геологічної моделі для колекторів складної будови на базі петрофізичної і геофізичної інформації. Обґрунтовано фізико-геологічну модель вимірювання інтенсивності природної радіоактивності гірських порід зі складною мінералогічною та структурною будовою на основі адекватності процесу вимірювання розподілу в породах радіоактивних ізотопів у лабораторних та свердловинних умовах. Теоретично обґрунтовано і експериментально доведено доцільність дослідження динамічних параметрів зміни потенціалів самочинної поляризації в нафтогазових свердловинах з метою їх впровадження для визначення ємнісних параметрів. Автором розроблена уніфікована схема використання динамічної моделі формування потенціалів самочинної поляризації для виділення продуктивних пластів за характером флюїдонасичення колектора. Розроблена методика визначення типу неоднорідності порід-колекторів складної будови, яка враховує й складну мінеральну будову матриці. На основі розробленої фізико-геологічної моделі для порід-колекторів складної будови з урахуванням петрогустинної неоднорідності, обґрунтовано ефективність використання методу густинного гамма-гамма каротажу для визначення ємнісних параметрів порід складнопобудованих геологічних розрізів.
Genre Thesis
Identifier Прокопів, Володимир Йосипович Фізико-геологічні моделі для визначення ємнісних характеристик порід-колекторів складної будови за даними ГДС ( на прикладі нафтових і газових родовищ Карпатського регіону та північного Донбасу) : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. геол. наук : спец. 04.00.22 "Геофізика" / В. Й. Прокопів ; Івано-Франків. нац. техн. ун-т нафти і газу. - Івано-Франківськ, 2004. - 21 с. - 17-19.