Запис Детальніше

Електронний науковий архів Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу

Переглянути архів Інформація
 

Metadata

 
Поле Співвідношення
 
Title Особливості аномального магнітного поля над родовищами вуглеводнів (на прикладі центральної частини Дніпровсько-Донецької западини)
 
Names Кудеравець, Р. С.
Date Issued 2009 (iso8601)
Abstract Дисертація присвячена дослідженню тонкої структури локального аномального магнітного поля та його природи у межах нафтогазових і перспективних структур Центральної частини Дніпровсько-Донецької западини (ДДЗ). На основі вивчення магнітної сприйнятливості теригенно-карбонатних товщ нижнього карбону встановлено, що пошарово-латеральна мінливість магнітної сприйнятливості гірських порід на родовищах вуглеводнів і перспективних структурах Південної і Північної припортових зон Центральної частини ДДЗ є неоднорідною і обумовлена не лише зміною літолого-формаційного виповнення, палеотектонічних і палеофаціальних умов утворення відкладів, але й їхньою нафтогазоносністю. Родовища вуглеводнів і перспективні структури із покладами вуглеводнів у нижньокам'яновугільному нафтогазоносному комплексі у межах Південної і Північної прибортових зон Центральної частини ДДЗ супроводжуються локальними додатніми магнітними аномаліями ΔТа амплітудою від 4 до 6 нТл, шириною від 3 до 6 км, куполовидної та хвилеподібної морфології. На основі інтерпретації отриманих даних та побудови геомагнітних моделей зроблено висновок про те, що над досліджуваними родовищами та перспективними структурами формуються магнітні неоднорідності епігенетичного походження, які відображені у тонкій структурі аномального магнітного поля характерними амплітудно-частотними характеристиками. Використання геомагнітних даних для пошуків родовищ нафти та газу, що включають високоточну наземну магнітну зйомку і капаметрію є доцільним до залучення у комплекс геофізичних методів вивчення нафтогазоносності теологічних структур та побудови їх геофізичних моделей.
Genre Thesis
Topic магнітометрія
Identifier Кудеравець, Роман Степанович Особливості аномального магнітного поля над родовищами вуглеводнів (на прикладі центральної частини Дніпровсько-Донецької западини) : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. геол. наук : спец. 04.00.22 "Геофізика" / Р. С. Кудеравець ; Івано-Франків. нац. техн. ун-т нафти і газу. - Івано-Франківськ, 2009. - 21 с. - 16-18.