Запис Детальніше

Електронний науковий архів Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу

Переглянути архів Інформація
 

Metadata

 
Поле Співвідношення
 
Title Удосконалення ультразвукового контролю напружено-деформованого стану ремонтних ділянок магістральних трубопроводів
 
Names Семеген, М. М.
Date Issued 2010 (iso8601)
Abstract Дисертаційна робота присвячена ультразвуковому контролю напружено-деформованого стану ремонтних ділянок магістральних трубопроводів. В роботі розв’язано актуальну науково-практичну задачу, яка полягає у визначенні виду, місця та напряму дії зусилля, яке діє на дану ділянку трубопроводу, як по околу так і вздовж вісі зруби за результатами дискретного контролю. Це дає можливість експлуатаційним організаціям оптимізувати проведення ремонтно-відновлюваних робіт. З цією метою удосконалено метод ультразвукового контролю з використанням поздовжніх ультразвукових хвиль, пристрій контролю та розроблено первинний перетворювач, які реалізовують даний метод. Розроблена математична модель визначення напружено-деформованого стану магістрального трубопроводу, що дозволяє підвищити точність обчислення сумарного напруження в його стінках, яка полягає в тому, що за явищем акустопружності розраховується дане напруження в одній точці стінки труби від зміни швидкості трьох ультразвукових хвиль, що поширюються у взаємноперпендикулярних напрямках. Проведено метрологічний аналіз запропонованої методики та пристрою контролю. Результати роботи перевірялись у лабораторних та промислових випробуваннях.
Genre Thesis
Topic ультразвук
Identifier Семеген, Михайло Михайлович Удосконалення ультразвукового контролю напружено-деформованого стану ремонтних ділянок магістральних трубопроводів : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. техн. наук : спец. 05.15.13 "Прилади і методи контролю та визначення складу речовин" / М. М. Семеген ; Івано-Франків. нац. техн. ун-т нафти і газу. - Івано-Франківськ, 2010. - 20 с. - 16-18.