Запис Детальніше

Електронний науковий архів Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу

Переглянути архів Інформація
 

Metadata

 
Поле Співвідношення
 
Title Удосконалення технології гідравлічного розриву пласта в умовах нафтових родовищ України
 
Names Цьомко, В. В.
Date Issued 2010 (iso8601)
Abstract Дисертацію присвячено удосконаленню проектування та технології проведення потужного гідравлічного розриву пласта на нафтових родовищах України. В дисертації наведено удосконалену методику проектування ПГРП на нафтових родовищах України від вибору об'єктів дії, проектування технологічних параметрів і режимів їх реалізації до оцінки результатів процесу з обґрунтуванням величини критеріальних параметрів. Запропоновано новий критерій - ємнісно-енергетичний параметр, застосування якого забезпечує ефективний вибір свердловин для гідравлічного розриву пласта.
Експериментально встановлено та практично підтверджено, що насичення порового простору міцелярним розчином перед проникненням у нього фільтрату рідини розриву сприяє зменшенню кольматації продуктивного пласта, на основі чого розроблено технологію двоеталного ПГРП з попереднім насиченням порового простору міцелярним розчином. Виділено чотири типи залежностей зміни ефективного тиску розвитку і закріплення тріщин, на основі чого розроблено методику оперативного керування процесом гідравлічного розриву пласта. Результати проведених досліджень увійшли до складу нормативних документів ВАТ "Укрнафта" та використовуються під час проведення гідравлічного розриву пласта на всіх нафтогазових родовищах ВАТ "Укрнафта" та інших підприємств.
Genre Thesis
Topic гідравлічний розрив пласта
Identifier Цьомко, Володимир Васильович Удосконалення технології гідравлічного розриву пласта в умовах нафтових родовищ України : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. техн. наук : спец. 05.15.06 "Розробка нафтових і газових родовищ" / В. В. Цьомко ; Івано-Франків. нац. техн. ун-т нафти і газу. - Івано-Франківськ, 2010. - 20 с. - 16-17.