Запис Детальніше

Електронний науковий архів Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу

Переглянути архів Інформація
 

Metadata

 
Поле Співвідношення
 
Title Науково-методологічні основи природно-техногенної безпеки поверхневих гідроекосистем Карпатського регіону
 
Names Архипова, Л. М.
Date Issued 2012 (iso8601)
Abstract У дисертаційному дослідженні вирішено актуальну науково-прикладну проблему підвищення рівня екологічної безпеки поверхневих природно-техногенних гідроекосистем Карпатського регіону.
Розроблено наукові методи оцінки якісної і кількісної складової природно-техногенної безпеки гідроекосистем, зокрема, потенціалу якості, збалансованості водокористування, природно-техногенного ризику водокористування і на їх основі оцінювання рівня природно-техногенної безпеки гідроекосистем. Встановлено функціональні закономірності просторового розподілу параметрів якісної та кількісної складової природно-техногенної безпеки з можливістю визначення їх норми за значенням висоти місцевості в будь-якому створі основних гідроекосистем Карпатського регіону: Дністра, Прута і Сірету, Тиси. Встановлено багаторічні та внутрішньорічні тенденції і закономірності часового розподілу якісної і кількісної складової природно-техногенної безпеки гідроекосистем Карпатського регіону. Доведено, що з точки зору стану гідроекосистем та категорії їх природно-техногенної безпеки, привабливість для реалізації технічних рішень зменшується в напрямку гідроекосистем рік Тиса - Прут - Сірет - Дністер. Запропоновано та обґрунтовано стратегічні напрямки та технічні рішення підвищення рівня природно-техногенної безпеки гідроекосистем Карпатського регіону на основі аналізу проблем водозабезпечення населення та оцінювання екологічної ефективності різних проектних варіантів технічних систем у межах гідроекосистем. Положення запропонованої методології природно-техногенної безпеки поверхневих гідроекосистем успішно апробовані та впроваджені.
Genre Thesis
Topic природно-техногенна безпека
Identifier Архипова, Людмила Миколаївна Науково-методологічні основи природно-техногенної безпеки поверхневих гідроекосистем Карпатського регіону : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня д-ра техн. наук : спец. 21.06.01 "Екологічна безпека" / Л. М. Архипова ; Івано-Франків. нац. техн. ун-т нафти і газу. - Івано-Франківськ, 2012. - 39 с. - 30-31.