Запис Детальніше

Електронний науковий архів Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу

Переглянути архів Інформація
 

Metadata

 
Поле Співвідношення
 
Title Роль експлуатаційної деградації сталей магістральних газопроводів у втраті їх цілісності
 
Names Никифорчин, Г. М.
Банахевич, Ю. В.
Мицик, А. Б.
Костів, В. В.
Date Issued 2016 (iso8601)
Abstract Розглянуто низку чинників можливого порушення цілісності магістральних газопроводів, зумовлених
експлуатаційним окрихченням металу труби. Так, на прикладі непровару у кільцевому зварному шві експлуатованої впродовж 53 років труби показано, що створена ним концентрація напружень ще недостатня для росту тріщини у матеріалі з вихідними властивостями. Однак тривала експлуатація призвела до різкого окрихчення сталі, що посилило її чутливість до концентрації напружень, і тому руйнування стало можливим.
Інший важливий чинник полягає в істотному зниженні опору корозійно-механічному руйнуванню. Тут
необхідно враховувати агресивну роль водню, джерелом якого слугують електрохімічні реакції з робочими середовищами металу і зовнішньої, і внутрішньої поверхонь труби. Особливо наголошено на можливості наводнювання стінки труби через корозійно-наводнювальну здатність транспортованого газу. Розглянуто корозійно-механічне руйнування зварних з’єднань, у тому числі кільцевих, яке, враховуючи низький рівень осьових напружень у трубі, можливе лише за інтенсивної експлуатаційної деградації металу. В наведених прикладах найнижчим опором руйнуванню володіє зона термічного впливу. Порушення цілісності труб може бути спричинене також макророзшаруванням всередині стінки. Визначальна роль у такому руйнуванні належить наводнюванню металу з боку внутрішньої поверхні труби через конденсацію на ній вологи.
Genre Article
Topic тріщина
Identifier Роль експлуатаційної деградації сталей магістральних газопроводів у втраті їх цілісності / Г. М. Никифорчин, Ю. В. Банахевич, А. Б. Мицик, В. В. Костів // Нафтогазова енергетика. - 2016. - № 2. - С. 35-40.