Запис Детальніше

Електронний науковий архів Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу

Переглянути архів Інформація
 

Metadata

 
Поле Співвідношення
 
Title Дослідження протектора насосних штанг
 
Names Федорович, Я. Т.
Михайлюк, В. В.
Дейнега, Р. О.
Воржеінова, А. О.
Date Issued 2017 (iso8601)
Abstract Під час експлуатації свердловин штанговими насосними установками часто спостерігаються відмо-
ви свердловинного обладнання, особливо колон насосних штанг та колон насосно-компресорних труб. Найчастіше відмови колони насосних штанг відбуваються на викривлених ділянках свердловин внаслідок їх тертя до колони насосно-компресорних труб. У результаті спрацювання матеріалу зменшується поперечний переріз насосної штанги, що призводить до її обриву.
Для підвищення терміну експлуатації як колон насосних штанг, так і колон насосно-компресорних
труб застосовуються спеціальні пристрої – протектори. Проаналізувавши існуючі конструкції протекто-
рів, виявлено, що окрім захисту від спрацювання необхідною їх функцією повинна бути здатність амортизувати удари колони насосних штанг до колони насосно-компресорних труб.
З метою вирішення цієї проблеми запропоновано нову конструкцію протектора, що передбачає можливість амортизації за рахунок форми конструктивних елементів – пелюсток. З використанням імітаційного моделювання встановлено величину радіального зусилля, що може сприйматися пелюстками протектора, перевірено міцність різьбового з’єднання насосних штанг та визначено величину гідравлічних втрат під час руху флюїду у колоні насосно-компресорних труб у випадку використання протектора.
Genre Article
Topic насосна штанга
Identifier Дослідження протектора насосних штанг / Я. Т. Федорович, В. В. Михайлюк, Р. О. Дейнега, А. О. Воржеінова // Розвідка та розробка нафтових і газових родовищ. - 2017. - № 1. - С. 25-34.