Запис Детальніше

Електронний науковий архів Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу

Переглянути архів Інформація
 

Metadata

 
Поле Співвідношення
 
Title Розробка та впровадження комплексу технічних засобів і технологій буріння похило-скерованих і горизонтальних свердловин (для умов нафтогазових родовищ України)
 
Names Кунцяк, Я. В.
Date Issued 2013 (iso8601)
Abstract Дисертація присвячена розробці та впровадженню комплексу високоефективних технічних пристроїв і технологій для буріння похило-скерованих і горизонтальних свердловин в складних геологічних умовах покладів гірських порід, схильних до осипання, обвалювання і звуження стовбура свердловини. В результаті аналітичних, експериментальних і промислових досліджень встановлено вплив зенітного кута і інтенсивності викривлення стовбура свердловини на стійкість стінок похило-скерованих свердловин при бурінні в нестійких породах нафтогазових родовищ ДДз і шельфу Чорного моря, визначено діапазон їх граничних значень в даних породах. Удосконалено методику проектування траєкторії похило-скерованих і горизонтальних свердловин, яка базується на обліку наявності критичних значень зенітного кута (64+67°) і інтенсивності викривлення з умов стійкості стінок їх стовбурів. Розроблено нові конструкції КНБК з ексцентричними протиприхоплюючими перехідниками, які запобігають прилипанню бурильних труб до нижньої стінки свердловини і забезпечують доведення осьового навантаження на долото. Удосконалено математичну модель конструкції бурильної колони і отримано математичну залежність для визначення ефективної осьової сили, яка передається долотом на вибій похило-скерованої свердловини і створена комп'ютерна програма для визначення її оптимальних значень і допустимої інтенсивності викривлення свердловини. Удосконалено рецептуру безглинистої біополімерної промивальної рідини «БІОКАР», до складу якої введено композитні кольматанти, отримані на основі оптимального поєднання жорстких і пружних реагентів-наповнювачів. Композитні кольматанти дозволяють покращити ізолюючі властивості безглинистої промивальної рідини в умовах розкриття багатопластових покладів з різними ємнісно-фільтраційними характеристиками. Розроблено математичну модель для визначення енергетичних параметрів роботи бурових доліт з полікристалічними алмазними різцями. На підставі результатів теоретичних, експериментальних і промислових досліджень розроблено серію породоруйнівних інструментів зі зниженою енергоємністю роботи, високоефективних керноприймальних пристроїв і керновідривачів, які впроваджені при бурінні похило-скерованих і горизонтальних свердловин на родовищах ПАТ «Укрнафта» і ОАО «Татнефть». Удосконалена, випробувана і впроваджена технологія буріння похило-скерованих і горизонтальних свердловин, в якій враховано наявність і поведінку нестійких порід під впливом величини зенітного кута, інтенсивності викривлення свердловини, реологічні властивості промивальної рідини, календарного часу буріння та умов доведення до долота оптимального осьового навантаження. Запропонована технологія і розроблений техніко-технологічний комплекс використані при спорудженні більше 40-а свердловин на 12 родовищах ДЦз і шельфу Чорного моря.
Genre Thesis
Topic зенітний кут
Identifier Кунцяк, Ярослав Васильович Розробка та впровадження комплексу технічних засобів і технологій буріння похило-скерованих і горизонтальних свердловин (для умов нафтогазових родовищ України) : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня д-ра техн. наук : спец. 05.15.10 "Буріння свердловин" / Я. В. Кунцяк ; Івано-Франків. нац. техн. ун-т нафти і газу. - Івано-Франківськ, 2013. - 38 с. : іл., рис., табл. - 31-35.