Запис Детальніше

Електронний науковий архів Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу

Переглянути архів Інформація
 

Metadata

 
Поле Співвідношення
 
Title Розроблення армованого тампонажного матеріалу для цементування свердловин (на прикладі родовищ північно-західного шельфу Чорного моря)
 
Names Гриманюк, В. І.
Date Issued 2014 (iso8601)
Abstract Дисертаційна робота присвячена розробленню армованого тампонажного матеріалу для цементування свердловин на родовищах північно-західного шельфу Чорного моря. Оптимізацію складу цементної суміші з підвищеними деформаційними властивостями тампонажного каменю проведено з метою забезпечення надійності кріплення свердловини. Проаналізовано геолого-технічні умови спорудження та стан якості цементування свердловин на родовищах північно-західного шельфу Чорного моря. Охарактеризовано існуючі армовані тампонажні системи та критерії їхнього вибору у відповідності до умов буріння свердловини. Досліджено вплив мінеральних та синтетичних домішок на властивості тампонажного каменю, розроблено критерії оцінки властивостей розчину та каменю. На основі методики раціонального планування експериментів реалізовано перший етап вибору компонентного складу армованого тампонажного матеріалу з використанням розроблених критеріїв оцінки та норм ДСТУ. Оптимізацію рецептури виконано шляхом проведення додаткових експериментальних досліджень в межах розробленого компонентного складу. За допомогою розроблених лабораторних установок оцінено вплив армованого тампонажного матеріалу на герметичність його контактних поверхонь з обсадною колоною та стінкою свердловини. З використанням сучасних методів рентгенівського, електронного та термічного аналізу встановлено особливості структуроутворення та комплексної взаємодії армуючої та хімічної домішки в нормальних та пластових умовах тверднення. Розроблено та передано до впровадження підприємству ПАТ «ДАТ «Чорноморнафтогаз» технологію приготування армованого тампонажного розчину, схему вдосконаленої модифікованої пробки та модернізованого перевідника з лівою різьбою для зменшення величини динамічних навантажень на цементне кільце в заколонному просторі свердловини, зниження ризику заклинювання долота та зменшення затрат на спорудження свердловини.
Genre Thesis
Topic тампонажний камінь
Identifier Гриманюк, Володимир Ігорович Розроблення армованого тампонажного матеріалу для цементування свердловин (на прикладі родовищ північно-західного шельфу Чорного моря) : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. техн. наук : спец. 05.15.10 "Буріння свердловин" / В. І. Гриманюк ; Івано-Франків. нац. техн. ун-т нафти і газу. - Івано-Франківськ, 2014. - 20 с. : рис., табл. - 16-17.