Запис Детальніше

Електронний науковий архів Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу

Переглянути архів Інформація
 

Metadata

 
Поле Співвідношення
 
Title Прикладні і теоретичні основи підвищення ефективності дорозробки виснажених родовищ газу і нафти
 
Names Кондрат, О. Р.
Date Issued 2014 (iso8601)
Abstract Дисертація присвячена розробленню нових і вдосконаленню традиційних технологій підвищення ступеня вилучення і поточного видобутку газу, нафти і конденсату з виснажених родовищ природних вуглеводнів. Запропоновано аналітичну залежність поточного пластового тиску в газовому родовищі від характеристик привибійної зони пласта і технологічних параметрів роботи свердловин та системи збору газу. Розроблено математичну модель процесу взаємодії у виснаженому газовому родовищі ділянок пласта різної проникності з перетіканням газу між ними. Сформульовано і розв’язано обернену задачу теорії розробки родовищ природних газів, яка дає змогу оцінити забалансові запаси газу в некондиційних колекторах. Встановлено основні закономірності процесу вилучення защемленого газу з обводнених газових родовищ з макронеоднорідними колекторами. Досліджено задачу формування і розформування конуса підошовної води стосовно до циклічної, періодичної експлуатації свердловин на родовищах з підошовною водою. Обґрунтовано методи вилучення сконденсованих вуглеводнів з виснажених газоконденсатних родовищ і залишкової високов’язкої нафти з обводнених нафтових родовищ. Запропоновано диференційований підхід до буріння ущільнювальних свердловин на виснажених нафтових родовищах. Обґрунтувано методи очищення привибійної зони газоконденсатних свердловин від сконденсованих вуглеводнів, води і твердої фази, винесення рідини з низьконапірних газових та газоконденсатних свердловин і піднімання високов’язкої нафти з нафтових свердловин.
Результати прикладних і теоретичних досліджень пройшли дослідно-промислові випробування і впроваджені на родовищах України.
Genre Thesis
Topic виснажені родовища
Identifier Кондрат, Олександр Романович Прикладні і теоретичні основи підвищення ефективності дорозробки виснажених родовищ газу і нафти : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня д-ра техн. наук : спец. 05.15.06 "Розробка нафтових та газових родовищ" / О. Р. Кондрат ; Івано-Франків. нац. техн. ун-т нафти і газу. - Івано-Франківськ, 2014. - 43 с. : рис., табл. - 38-41.