Запис Детальніше

Електронний науковий архів Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу

Переглянути архів Інформація
 

Metadata

 
Поле Співвідношення
 
Title Удосконалення методів контролю обводнення нафтогазонасичених пластів за результатами геофізичних досліджень свердловин
 
Names Нагорняк, Р. І.
Date Issued 2014 (iso8601)
Abstract У дисертаційній роботі вирішується ряд важливих проблем, які виникають під час контролю за розробкою родовищ із застосуванням геофізичних методів досліджень свердловин. З урахуванням петрофізичної характеристики порід обґрунтовано ефективність використання імпульсного нейтрон-нейтронного каротажу при вивченні характеру обводнення продуктивних відкладів. Для проведення ефективного контролю за ступенем обводнення побудовано просторові схеми зміни часу життя теплових нейтронів у скелеті породи-колектора та у випадку його максимального насичення (на прикладі Північно-Долинського родовища). Встановлено коефіцієнт оцінки ступеня обводнення продуктивних пластів за результатами вимірювання часу життя теплових нейтронів у процесі експлуатації. Також пропонується застосування різницевого параметра для спостереження за динамікою обводнення продуктивних порід з використанням відносного параметра, який враховує об’єм порового простору за результатами методу нейтронного гамма-каротажу. Досліджено температурні характеристики продуктивних відкладів у наг нітальних свердловинах у процесі закачування індикаторної рідини. Розроблено методико-технологічну основу виділення локальних інтервалів приймальності нагнітальних свердловин у випадку застосування термометрії в динамічному режимі проведення вимірювань. Побудовано фільтраційну модель Пасічнянського родовища за даними геофізичних досліджень свердловин. Удосконалено оцінку достовірності виділення пропущених продуктивних пластів за допомогою введеного критерію, що базується на визначенні розбіжності між реальними та розрахованими за фільтраційною моделлю дебітами. З цією метою за даними геофізичних досліджень свердловин побудовано детальну фільтраційну модель палеогенових відкладів менілітової світи Пасічнянського нафтового родовища.
Genre Thesis
Topic геофізичні дослідження свердловин
Identifier Нагорняк, Роман Ігорович Удосконалення методів контролю обводнення нафтогазонасичених пластів за результатами геофізичних досліджень свердловин : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. геол. наук : спец. 04.00.22 "Геофізика" / Р. І. Нагорняк ; Івано-Франків. нац. техн. ун-т нафти і газу. - Івано-Франківськ, 2014. - 21 с. : рис. - 17.