Запис Детальніше

Електронний науковий архів Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу

Переглянути архів Інформація
 

Metadata

 
Поле Співвідношення
 
Title Удосконалення технології інтенсифікації роботи низьконапірних газових і газоконденсатних свердловин за наявності рідини в продукції
 
Names Угриновський, А. В.
Date Issued 2014 (iso8601)
Abstract Дисертація присвячена проблемі зменшення втрат тиску в стовбурі та викидній лінії свердловини шляхом винесення рідини з вибою за допомогою установки плунжерного піднімача і очищення внутрішньої порожнини шлейфів свердловин за допомогою гелевих поршнів. Розроблено експериментальну установку плунжерного піднімача та виготовлено ряд діаметрів плунжерів за величини зазору між плунжером і піднімальною колоною від 0,6 до 2,6 мм. Проведено експериментальні дослідження винесення рідини із вибою свердловини за допомогою установки плунжерного піднімача при безперервній роботі плунжера в свердловині за постійної подачі рідини на вибій. Встановлено величину оптимального зазору між плунжером і піднімальою колоною, яка для умов досліду становить 1-1,4 мм. Уточнено методику розрахунку параметрів роботи установки плунжерного піднімача для плунжера, виконаного у вигляді пустотілого циліндра, яка дає змогу урахувати масу плунжера і його геометричні розміри у поєднанні з динамічними параметрами газового і рідинного потоків. Експериментальними і теоретичними дослідженнями встановлено граничні швидкості руху газу для повного винесення рідини, яка накопичилась у понижених ділянках промислового газопроводу в процесі його експлуатації. Експериментально встановлено тривалість розчинення в’язкопружного поршня у прісній воді, мінералізованій воді та у прісній і мінералізованій воді з додаванням конденсату. Удосконалено технології винесення рідини з низьконапірних обводнених газових і газоконденсатних свердловин за допомогою установки плунжерного піднімача та очищення викидних ліній свердловин від скупчень рідини за допомогою в’язкопружного поршня.
Genre Thesis
Topic свердловина
Identifier Угриновський, Андрій Васильович Удосконалення технології інтенсифікації роботи низьконапірних газових і газоконденсатних свердловин за наявності рідини в продукції : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. техн. наук : спец. 05.15.06 "Розробка нафтових та газових родовищ" / А. В. Угриновський ; Івано-Франків. нац. техн. ун-т нафти і газу. - Івано-Франківськ, 2014. - 17 с. : іл., рис., табл. - 15-16.