Запис Детальніше

Електронний науковий архів Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу

Переглянути архів Інформація
 

Metadata

 
Поле Співвідношення
 
Title Система інтелектуальної підтримки прийняття рішень в умовах невизначеності при керуванні об'єктами природокористування
 
Names Шуфнарович, М. А.
Date Issued 2014 (iso8601)
Abstract Дисертацію присвячено розробці та вдосконаленню методів математичного моделювання станів об’єктів природокористування для інтелектуальної підтримки прийняття рішень у процесі антропогенного та природного навантаження територій. На основі аналізу сучасних методів та систем інтелектуальної підтримки прийняття рішень проведено теоретичні дослідження щодо удосконалення процедури прийняття рішень при керуванні об’єктами природокористування із залученням методів штучного інтелекту. Удосконалено метод моделювання стану ґрунтів досліджуваної території, шляхом застосування штучних нейронних мереж для побудови дійсних значень ізоліній концентрацій важких металів, і використано його для встановлення екологічно-чистих районів. Отримано метод класифікації стану грунтів за вмістом в них важких металів з використанням нечіткої логіки, який є основою для прийняття відповідних управлінських рішень щодо покращення етану грунтів досліджуваної території. Розроблено метод побудови математичних моделей складних екологічних процесів на засадах генетичних алгоритмі в і використано при прогнозуванні коливних процесів рівня води р. Дністер у залежності від погодних умов. Розроблено систему інтелектуальної підтримки прийняття рішень за результатами прогнозування рівня води в ріках Прикарпаття, отриманих на основі синтезованої математичної моделі зміни рівня ріки у залежності від погодних умов на засадах генетичних алгоритмів.
Genre Thesis
Topic об’єкт природокористування
Identifier Шуфнарович, Мар'яна Антоніївна Система інтелектуальної підтримки прийняття рішень в умовах невизначеності при керуванні об'єктами природокористування : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. техн. наук : спец. 05.13.07 "Автоматизація процесів керування" / М. А. Шуфнарович ; Івано-Франків. нац. техн. ун-т нафти і газу. - Івано-Франківськ, 2014. - 20 с. : іл. - 17-18.