Запис Детальніше

Електронний науковий архів Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу

Переглянути архів Інформація
 

Metadata

 
Поле Співвідношення
 
Title Удосконалення методів інтерпретації результатів гідродинамічних досліджень продуктивних пластів за кривими відновлення тиску
 
Names Петруняк, В. Я.
Date Issued 2015 (iso8601)
Abstract Дисертацію присвячено підвищенню точності оцінки ємнісно-фільтраційних характеристик продуктивних колекторів за результатами інтерпретації гідродинамічних досліджень свердловин за кривими відновлення тиску (КВТ). Проаналізовано сучасний стан методів інтерпретації гідродинамічних досліджень продуктивних пластів за КВТ. Відзначено їх недоліки, що полягають в обґрунтуванні гідродинамічних моделей продуктивних пластів, побудові оцінок параметрів, в тому числі в умовах інформаційної невизначеності. З урахуванням інформації про точність вимірювальних приладів удосконалено методи інтерпретації гідродинамічних досліджень свердловин за КВТ, які зводиться до вибору найбільш адекватної моделі пласта з деякого класу гідродинамічних моделей за критерієм максимуму функції правдоподібності. Для побудови оцінок фільтраційних параметрів пластової системи використовуються критерій функції правдоподібності і критерії, які основані на характеристиках матриці коваріацій цих оцінок. Розроблено алгоритми інтерпретації КВТ нафтових і газових пластів, проведено їх апробацію в промислових умовах з метою оцінки ефективності технологічних заходів на свердловинах, уточнення чи коригування запасів вуглеводнів.
Genre Thesis
Topic гідродинамічна модель
Identifier Петруняк, Володимир Ярославович Удосконалення методів інтерпретації результатів гідродинамічних досліджень продуктивних пластів за кривими відновлення тиску : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. техн. наук : спец. 05.15.06 "Розробка нафтових та газових родовищ" / В. Я. Петруняк ; Івано-Франків. нац. техн. ун-т нафти і газу. - Івано-Франківськ, 2015. - 20 с. : рис., табл. - 17.