Запис Детальніше

Білковий і ліпідний склад сироватки крові та печінки антарктичних риб

Vernadsky National Library of Ukraine

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Білковий і ліпідний склад сироватки крові та печінки антарктичних риб
 
Creator Войціцький, В.М.
Хижняк, С.В.
Павлик, А.Е.
Маніло Л.Г.
 
Subject Біологічні дослідження
 
Description Проведено порівняльний аналіз вмісту білків і ліпідів сироватки крові та печінки різних видів антарктичних риб, яких було виловлено під час роботи 9-ї та 11-ї Української антарктичної експедиції в районі Аргентинських островів. Виявлено наявність низькомолекулярного білку (глікопротеїну) з молекулярною масою 13 кДа у N. coriiceps, P. charcoti, C. aceratus і його відсутність у T. bernacchii та G. gibberifrons. Встановлені для різних видів відмінності у ліпідному й білковому складі сироватки крові та клітин печінки свідчать про характерні особливості метаболізму, що може пояснюватись видовою відмінністю, а також різними шляхами адаптації до низькотемпературних умов.
Проведен сравнительный анализ содержания белков и липидов сыворотки крови и печени разных видов антарктических рыб, выловленных во время 9-й и 11-й Украинских антарктических экспедиций в районе Аргентинских островов. Выявлено присутствие низкомолекулярного белка (гликопротеина) с молекулярной массой 13 кДа у N. coriiceps, P. charcoti, C. aceratus и его отсутствие у T. bernacchii и G. gibberifrons. Выявленные у разных видов антарктических рыб отличия в составе белков и липидов сыворотки крови и печени свидетельствуют об особенностях метаболизма, что может обуславливаться видовым отличием, а также разными путями адаптации к низкотемпературным условиям.
It was realized the comparative analysis of protein and lipid contents of the blood serum and the liver of the different species of antarctic fishes. The materials were collected during the 9-th and 11-th Ukrainian antarctic expedition in Argentine islands region. We have defined the presence of the low-molecular protein (glycoprotein) with molecular weight 13kDa in N. coriiceps, P. charcoti, C. aceratus and its absence in T. bernacchii and G. gibberifrons. It was determined that Antarctic fishes is characterized by the features of lipids’ component of the blood serum and liver cells, which may determine the features of its metabolism. Established differences of protein and lipid components of the different species of Antarctic fishes may be interpreted as the species difference, also as the different ways of adaptation to low temperature conditions.
 
Date 2018-01-10T20:50:15Z
2018-01-10T20:50:15Z
2008
 
Type Article
 
Identifier Білковий і ліпідний склад сироватки крові та печінки антарктичних риб / В.М. Войціцький, С.В. Хижняк, А.Е. Павлик, Л.Г. Маніло // Український антарктичний журнал. — 2007-2008. — № 6-7. — С. 104-109. — Бібліогр.: 15 назв. — укр.
1727-7485
http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/128524
577.115.346
 
Language uk
 
Relation Український антарктичний журнал
 
Publisher Національний антарктичний науковий центр МОН України