Запис Детальніше

Оцінка рівня конкурентоспроможності виробничої діяльності сільськогосподарських підприємств України та Китаю

Dspace iRKNEU

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Оцінка рівня конкурентоспроможності виробничої діяльності сільськогосподарських підприємств України та Китаю
 
Creator Николюк, О. М.
 
Subject конкурентоспроможність
оцінка конкурентоспроможності
метод головних компонент
інноваційна діяльність
competitiveness
competitiveness estimation
principal component analysis
innovative activity
конкурентоспособность
оценка конкурентоспособности
метод главных компонент
инновационная деятельность
658.821
 
Description Запропоновано оцінку конкурентоспроможності виробничої діяльності сільськогосподарських підприємств на основі застосування методу головних компонент. Проведено порівняльний аналіз конкурентоздатності сільськогосподарських товаровиробників України та Китаю. Здійснено аналіз інноваційної активності Китаю та України як основи конкурентоздатності сільського господарства у сфері виробництва.
The estimation of the entities’ competitiveness provides a quantitative comparison the competitiveness factors of the firm and its competitors. The key factors of competitiveness include competitive advantages of the production. One of the most popular modern methods for estimating the competitiveness is the principal component analysis. This method may be used only if there is the access to
necessary information about the results of the competitor’s activity. Among the competitors of Ukrainian producers of wheat, potatoes, vegetables, pig meat and caw milk emphasized Chinese manufacturers. The results of evaluating determined that during 2009–2013 Chinese producers were taking stable leading position. The stable outsiders are the agrarian entities of Nikolaev, Odessa and Zaporizhye Oblats. The
negative trends in competitiveness changes also are characteristic for the entities of Kherson and Ivano-Frankivsk Oblasts which worsened their competitive position significantly. It caused by the low innovation activity of the domestic agrarian entities. Instead, the agricultural entities of Zhytomyr and Lviv Oblasts have positive dynamics of the competitiveness within the production sphere. Also during 2009–2013 Ukrainian entities approached to the level of Chinese competitors an average of 84%. Among the main reasons for the backlog of domestic agricultural enterprises in the level of competitiveness of agricultural production is extremely low level of innovative activity.
Предложена оценка конкурентоспособности производственной деятельности
сельскохозяйственных предприятий на основе применения метода главных компонент. Проведен сравнительный анализ конкурентоспособности сельскохозяйственных товаропроизводителей Украины и Китая. Осуществлен анализ инновационной активности Китая и Украины как основы конкурентоспособности сельского хозяйства в сфере производства.
 
Publisher ДВНЗ «Київський національний університет імені Вадима Гетьмана»
 
Date 2017-06-06T11:48:31Z
2017-06-06T11:48:31Z
2015-09-22
 
Type Article
 
Identifier Николюк О. М. Оцінка рівня конкурентоспроможності виробничої діяльності сільськогосподарських підприємств України та Китаю / О. М. Николюк // Китайська цивілізація: традиції та сучасність. Перспективи соціально-економічного та політичного розвитку КНР в XXI столітті [Електронний ресурс] : матеріали IX наук. конф. (22 верес. 2015 р.) / Ін-т сходознавства ім. А. Ю. Кримського НАН України, ДВНЗ «Київ. нац. екон. ун-т ім. В. Гетьмана» [та ін.] ; [відп. за вип.: Л. Л. Антонюк, В. О. Кіктенко]. – Електрон. текст. дані. – Київ : КНЕУ ; ІВО, 2015. – С. 74–78. – Назва з титул. екрану.
978-966-926-168-7
http://ir.kneu.edu.ua:8080/handle/2010/21688
 
Language uk