Запис Детальніше

Взаємозв’язок маси тіла, порогу смакової чутливості до кухонної солі, центрального венозного тиску у хворих на ессенціальну гіпертензію ІІ ст. за різних варіантів циркадіанного ритму артеріального тиску

Цифровий Репозиторій - Інтелектуальні Фонди Буковинського державного медичного університету

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Взаємозв’язок маси тіла, порогу смакової чутливості до кухонної солі, центрального венозного тиску у хворих на ессенціальну гіпертензію ІІ ст. за різних варіантів циркадіанного ритму артеріального тиску
 
Creator Плеш, Ігор Антонович
Гайдич, Леся Іванівна
 
Subject есенціальна гіпертензія
смакова чутливість
циркадіанний ритм
эссенциальная гипертензия
вкусовая чувствительность
циркадианный ритм
essential hypertension
gustatory sensitivity
circadian rhythm
 
Description У 70 хворих на есенціальну гіпертензію (ЕГ) II стадії за різної структури циркадіанного ритму АТ (D - “Dipper”, ND -“Non-Dipper”, NP - “Night Picker”) оцінювали індекс маси тіла (ІМТ), рівень центрального венозного тиску (ЦВТ), поріг смакової чутливості до кухонної солі (ПСЧКС) за відповідними методиками з метою діагностики та обгрунтування нових факторів ризику прогресування хвороби. Встановлено, що у загальній групі хворих на ЕГ II ст. 82 % обстежених мали надлишкову (ІМТ 25-30 кг/м2) та надмірну (ІМТ > 30 кг/м2) масу тіла. Виявлено пряму залежність ЦВТ від ІМТ переважно у групах ND та NP, що поєднується з високим ПСЧКС. Виявлена тетрада взаємозалежних діагностичних критеріїв: 1) добовий індекс АТ: ND та NP; 2) ІМТ > 25 кг/ м2; 3) ЦВТ>140 мм H2O; 4) ПСЧКС > 0,36 % розчину NaCl, які характеризують у значної частини хворих на ЕГ II ст. солечутливий - «об’ємозалежний» варіант захворювання.
 
Date 2018-04-04T10:57:51Z
2018-04-04T10:57:51Z
2013
 
Type Article
 
Identifier УДК 616.12-008.331.1/.341:[613.25+612.392.61
http://dspace.bsmu.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/13638
 
Language other
 
Format application/pdf
 
Publisher Клінічна та експериментальна патологія