Запис Детальніше

Міждисциплінарність у теоретичному дослідженні суспільного господарства

Електронний архів Полтавського університету економіки і торгівлі

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Міждисциплінарність у теоретичному дослідженні суспільного господарства
 
Creator Лисенко, Юрій Григорович
Пінчук, Ірина Олександрівна
 
Subject онтологія суспільного господарства
способи та напрями міждисциплінарного підходу в сучасній економічній теорії
метафори
 
Description Актуальність статті обумовлена наявністю кризових явищ у сучасній фундаментальний економічній науці, проблемами вітчизняної економічної науки, освіти і системи державного управління, зокрема, критичною її неефективністю і слабкістю її інститутів. За таких умов перед економічною наукою постає завдання вдосконалення методології аналізу суспільно-господарських процесів, в тому числі і за допомогою застосування міждисциплінарного підходу. Метою статті є системний аналіз застосування міждисциплінарного підходу у теоретичному дослідженні суспільного господарства. У статті узагальнено базові характеристики сучасного кризового стану економічної теорії. Здійснено системне узагальнення
основних способів реалізації міждисциплінарного підходу та основних міждисциплінарних напрямів у формуванні онтології суспільного господарства. Узагальнено основні метафори, які використовуються для теоретичного відображення суспільного господарства. Визначено актуальні завдання наукових досліджень у кожному із розглянутих міждисциплінарних напрямів.
Визначено, що у вітчизняній фундаментальній економічній освіті недостатньою мірою реалізовано потенціал метафори як дієвого методу пізнання такого надскладного економічного об’єкту, яким є суспільне господарство. Обґрунтовано необхідність посилення ролі гуманітарної та методологічної складової у викладанні фундаментальних економічних дисциплін, а також активізації застосування методу аналогій (метафори) для покращення сприйняття і засвоєння різних аспектів функціонування та розвитку суспільного господарства як цілісної системи.
 
Publisher Науково-практичне видання «Незалежний АУДИТОР»
 
Date 2018-04-13T09:35:52Z
2018-04-13T09:35:52Z
2017
 
Type Image
 
Identifier 2306-0050
http://dspace.puet.edu.ua/handle/123456789/6037
 
Language ua
 
Relation ;№ 22 (IV)