Запис Детальніше

Кто и как должен оценивать научные результаты ученого

Vernadsky National Library of Ukraine

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Кто и как должен оценивать научные результаты ученого
 
Creator Малицкий, Б.А.
 
Subject Проблеми розвитку науково-технологічного потенціалу
 
Description В статье раскрыта сущность подхода к оцениванию результатов деятельности ученого на основе показателей цитируемости, включая индекс Хирша, который широко применяется в мире и пропагандируется в Украине. Приведены факты, указывающие на недопустимость использования подхода на основе этих показателей, поскольку они не всегда объективно отражают качество исследования и публикационную активность в престижных научных журналах, а также могут быть сфальсифицированы в чьих-то корыстных интересах.
У статті розкрито сутність підходу до оцінювання результатів діяльності вченого на основі показників цитованості, включаючи індекс Хірша, який широко застосовується у світі та пропагується в Україні. Наведено факти, що вказують на недопустимість використання підходу на основі цих показників, оскільки вони не завжди об’єктивно відображають якість дослідження та публікаційну активність у престижних наукових жур налах, а також можуть бути сфальсифіковані у чиїхось корисних інтересах.
The essence of the approach to assessment of researchers’ results, based on citation indexes, including Hirsch index, which is broadly used in the global practice and propagated in Ukraine is highlighted. Facts are given illustrating that an approach based on these indicators is impermissible, as they do not always capable to measure the quality of research and publication activity in prestigious scientific journals, or can be falsified in someone’s mercenary interests.
 
Date 2018-04-17T20:08:38Z
2018-04-17T20:08:38Z
2017
 
Type Article
 
Identifier Кто и как должен оценивать научные результаты ученого / Б.А. Малицкий // Наука та наукознавство. — 2017. — № 3. — С. 34-53. — Бібліогр.: 6 назв. — рос.
0374-3896
http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/132357
001.891:330.341.1
 
Language ru
 
Relation Наука та наукознавство
 
Publisher Центр досліджень науково-технічного потенціалу та історії науки ім. Г.М. Доброва НАН України