Запис Детальніше

Парціальна програма «Предметне природознавство» для дітей старшого дошкільного віку

Електронна бібліотека НАПН України

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Relation http://lib.iitta.gov.ua/710469/
http://www.seanewdim.com/published-issues.html
 
Title Парціальна програма «Предметне природознавство» для дітей старшого дошкільного віку
Парциальная программа "Предметное естествознание" для детей старшего дошкольного возраста
The partial program "Item science" for children preschool age
 
Creator Васильєва, С.А.
 
Subject 373 Kinds of school providing general education
502/504 Environmental science. Conservation of natural resources. Threats to the environment and protection against them
 
Description у статті подано зміст, мету, принципи та завдання програми «Предметне природознавство» парціальної, автор Васильєва С.А., яка є доповненням до інваріантної частини змісту навчально-виховної роботи з дітьми старшого дошкільного віку відповідно Базового компоненту дошкільної освіти в Україні (2012) для організації навчально-виховної діяльності дошкільних навчальних закладів і груп за пізнавальним пріоритетним напрямом з метою надання старшим дошкільникам елементарних уявлень у галузі предметного природознавства. Запропонована програма сприятиме вихованню особистості дитини у процесі пізнавальної (природничо-дослідницької) діяльності у взаємодії з педагогом та старшими дошкільниками; полегшить адаптацію дитини до шкільного навчання, зокрема до сприйняття змістового наповнення програми «Природознавство» для 1-4 класів через усвідомлення нею значення особистих уявлень про поняття та дії з предметами, здатності планувати, вибудовувати дії, творчо перетворювати отримані уявлення у проблемних ситуаціях та іграх та застосувати доступні способи пізнання предметів і явищ природи для рішення життєвих ситуацій.
Процес апробації парціальної програми «Предметне природознавство» розпочато у рамках угоди про співпрацю між Шевченківською районною в місті Києві державною адміністрацією та лабораторією дошкільної освіти і виховання Інституту проблем виховання НАПН України у 2015р. Згідно інструктивно-методичного листа МОНмолодьспорт України «Про розроблення програм для дошкільної освіти» (2013) дана програма перебувала у статусі експериментальної. У 2016 році процес апробації завершено та відповідно рекомендовано вченою радою Інституту проблем виховання НАПН України парціальну програму «Предметне природознавство» до друку (Протокол № 6 від 26.05.2016р.), що дозволило оприлюднити зміст парціальної програми «Предметне природознавство».
Апробацію програми здійснено Васильєвою С.А. разом з дітьми старшого дошкільного віку на базі дошкільного навчального закладу № 419 Шевченківського району міста Києва. Зміст та завдання парціальної програми «Предметне природознавство» визначили основні принципи, які стали підґрунтям для проведення занять, ігор, проблемних ситуацій з дітьми: принцип гуманізації навчально-виховного процесу, принцип цілісності, принцип особистісної орієнтації. Дані принципи є науковим доробком відомого академіка І. Д. Беха. У ході апробації враховано психофізіологічні особливості дітей старшого дошкільного віку. Завдання, які спрямовано до забезпечення умов для формування елементарних основ предметної природознавчої компетентності дитини, формування на доступному рівні цілісної природничо-наукової картини світу, що охоплює систему знань, яка відображає закони та закономірності природи; надання уявлень про об’єкти природи, їх складові, тіла, речовини, їх властивості; про перетворення і збереження речовин та агрегатні стани речовин; ознайомлення із способами пізнання природи (проведення дослідів з метою пізнання властивостей тіл та речовин; використання приладів, необхідних для пізнання природи, схем, моделей) виконано. Виконанню даних завдань сприяли: підготовка конспектів до занять, ігор, проблемних ситуацій, які забезпечені доступною для віку дітей інформацією та демонстраційного, роздаткового, атрибутного матеріалів до них; урахування індивідуальних особливостей кожної дитини; корекція змісту навчально-виховної роботи під час її проведення; врахування емоційно-позитивної налаштованості дітей до сприйняття нового змісту, емоційних реакцій дітей на ігри, образотворчу діяльність, роботу зі схемами, моделями, приладами для проведення дослідів; використання дітьми отриманих уявлень та знань з предметного природознавства у повсякденному житті.
Сьогодні ми можемо із впевненістю говорити про те, що певна кількість дітей старшого дошкільного віку отримала уявлення та знання у галузі предметного природознавства та використовує їх у повсякденному житті. Дані уявлення та знання, на нашу думку, стануть у пригоді дітям, коли вони завітають на уроки до початкової школи і будуть розуміти і знати, позитивно сприймати зміст програми «Природознавство» 1-4 класи та продовжать використовувати отриманні уявлення та знання у різноманітних життєвих ситуаціях, що в деякій мірі вирішить проблему наступності між змістом дошкільної та початкової ланок освіти в Україні, зокрема закриє питання отримання дітьми старшого дошкільного віку фізико-хімічної пропедевтичної основи, яка закладається через вивчення атомно-молекулярної структури речовини.
в статье представлены содержание, цели, принципы и задачи программы «Предметное естествознание» парциальной, автор Васильева Светлана Андреевна. Эта программа является дополнением к инвариантной части содержания учебно-воспитательной работы с детьми старшего дошкольного возраста в соответствии с Базовым компонентом дошкольного образования в Украине (2012). Создана программа для организации учебно-воспитательной деятельности дошкольных учебных учреждений и групп за познавательным приоритетным направлением в целях предоставления старшим дошкольникам элементарных представлений в области предметного естествознания. Предложенная программа будет способствовать воспитанию личности ребенка в процессе познавательной (естественно исследовательской) деятельности во взаимодействии с педагогом и старшими дошкольниками. Также она облегчит адаптацию ребенка к школьному обучению, в частности к восприятию содержательного наполнения программы «Естествознание» для 1-4 классов через осознание детьми значения личных представлений о понятии и о действиях с предметами, способности планировать, выстраивать действия, творчески преобразовывать полученные представления в проблемных ситуациях и играх и применить доступные способы познания предметов и явлений природы для решения жизненных ситуаций.
Процесс апробации парциальной программы «Предметное естествознание» проходил в рамках соглашения о сотрудничестве между Шевченковской районной в городе Киеве государственной администрацией и лабораторией дошкольного образования и воспитания Института проблем воспитания НАПН Украины в 2015г. Согласно инструктивно-методического письма Минмолодежи и спорта Украины «О разработке программ для дошкольного образования» (2013) данная программа находилась в статусе экспериментальной. В 2016 году процесс апробации завершен и программу рекомендовано ученым советом Института проблем воспитания АПН Украины к печати (Протокол № 6 от 26.05.2016р.), что позволило обнародовать ее содержание.
Апробацию программы осуществлено Васильевой С.А. вместе с детьми старшего дошкольного возраста на базе детского сада № 419 Шевченковского района города Киева. Содержание и задачи парциальной программы «Предметное естествознание» определили принципы: принцип гуманизации учебно-воспитательного процесса, принцип целостности, принцип личностной ориентации. Данные принципы являются научным достижением известного академика И. Д. Беха. В ходе апробации учтено психофизиологические особенности детей старшего дошкольного возраста. Задачи программы направлены к обеспечению условий для формирования элементарных основ предметной естественнонаучной компетентности ребенка. Также направлены на формирование на доступном уровне целостной естественнонаучной картины мира, охватывают систему знаний, которая отражает законы и закономерности природы. В тоже время на предоставление представлений об объектах природы, их составляющие, тела, вещества, их свойства; преобразовании и сохранении веществ и агрегатные состояния веществ. Так же направлены на ознакомление с методами познания природы (проведение опытов с целью познания свойств тел и веществ, использование приборов, необходимых для познания природы, схем, моделей). Они все выполнены. Выполнению данных задач способствовали: подготовка конспектов к занятиям, игр, разработка проблемных ситуаций. Выше указанные формы работы обеспечены доступным для возраста детей содержанием и демонстрационным, раздаточным, атрибутным материалами к ним. Особенно способствовал учет индивидуальных особенностей каждого ребенка. Находились под пристальным вниманием: коррекция содержания учебно-воспитательной работы во время ее проведения, учет эмоционально-позитивного настроя детей к восприятию новой информации, проявления эмоциональных реакций детей в играх, изобразительной деятельности, работе со схемами, моделями, приборами для проведении опытов, использование детьми полученных представлений и знаний в повседневной жизни.
Сегодня мы можем с уверенностью говорить о том, что определенное количество детей старшего дошкольного возраста получило представления и знания в области предметного естествознания и использует их в повседневной жизни. Данные представления и знания, могут быть полезны детям, когда они посетят уроки в начальной школе и будут понимать, положительно воспринимать содержание программы «Естествознание» 1-4 классы. Дети продолжают использовать полученные представления и знания в различных жизненных ситуациях. Это в некоторой мере решит проблему приемственности между содержанием дошкольного и начального звеньев образования в Украине, в частности закроет вопрос получения детьми старшего дошкольного возраста физико-химической пропедевтической основы, которая закладывается через изучение атомно-молекулярной структуры вещества.
The article presents the contents, purposes, principles and tasks of the program "presentive natural science" partial author Svetlana A. Vasilieva.. This program is in addition to the invariant part of the contents of educational work with children of preschool age in accordance with the basic component of pre-school education in Ukraine (2012). Created the program for the organization of educational activities of pre-school educational institutions and groups of cognitive priority in order to provide senior preschoolers basic concepts in the field of objective science.The proposed program will contribute to the education of the child's personality in the process of cognition (of course research) activities in collaboration with the teacher and the senior preschool children. It will also facilitate the adaptation of a child to school, in particular, to the perception of substantive content of the program "Natural Science" for grades 1-4 through the understanding of the children significance personal views about the concept and actions with objects, ability to plan, build actions, creatively convert received representations in problem situations and games and to use available methods of cognition of objects and phenomena of nature for the decision of life situations.
The process of testing the partial program "presentive natural science" was held within the framework of the cooperation agreement between the Shevchenko district in Kyiv state administration and laboratory of pre-school education and upbringing of the Institute of NAPS of Ukraine's education problems in 2015. According to the instructive-methodical letter the Ministry of Youth and Sports of Ukraine "On the development of programs for pre-school education" (2013), the program was in the status of experimental. In 2016 testing process is completed and the program recommended by the Academic Council of the Institute of Educational Problems APS of Ukraine to print (Minutes № 6 of 26.05.2016r.), which allowed to disclose its contents.
Testing of the program was implemented Vasileva S. A. together with the children of senior preschool age on the basis of the kindergarten № 419 of the Shevchenko district of Kiev. The content and objectives of the partial program "presentive natural science" defined principles: the principle of humanization of the educational process, the integrity, the principle of personal orientation. These principles are scientific achievement of well-known Academician Igor D. Beha. During testing is considered physiological characteristics of children of the senior preschool age. Objectives of the program are aimed to ensure the conditions for the formation of the elementary foundations of the presentive of natural science competency of the child.It is also aimed at creating on accessible level integral natural-science picture of the world, covering a system of knowledge that reflects the laws and patterns of nature. At the same time to provide ideas about the nature of objects, their components, body substances, their properties; transformation and conservation of matter and physical state of matter. Also aimed at familiarization with the methods of cognition of nature (conducting experiments with the aim of knowing the properties of solids and materials, the use of instruments necessary for the knowledge of nature, charts, models). They all executed. Performing these tasks contributed to: preparation of summaries for studies, games, development of problem situations. The above forms of work are provided with accessible to age of children and demo content, distributing, the attribute material to them.Especially promoted account the individual characteristics of each child. Were under scrutiny: the correction content of educational work at the time of its implementation, taking into account the emotional and positive attitude of children to perceive new information, the manifestations of emotional reactions of children in the games, graphic activity, work with diagrams, models, devices for carrying out the experiments, the use of children received ideas and knowledge in everyday life.
Today we can say with certainty that a certain number of children of the senior preschool age to get an idea and knowledge in the field of presentive natural science and use them in everyday life. These representations and knowledge can be useful for children when they attend lessons in primary school and will be understood positively perceive the content of the program "Natural Science" grades 1-4. Children continue to use the views and knowledge in different situations.
Solving the problem of succession between the content of pre-school and primary education elements in Ukraine, in particular close the issue of receipt of children preschool age physicochemical propaedeutic framework that is put through the study of atomic and molecular structure of matter.
 
Publisher Készült a Rózsadomb Contact Kft nyomdájában
 
Date 2016
 
Type Article
PeerReviewed
 
Format text
 
Language uk
 
Identifier http://lib.iitta.gov.ua/710469/1/%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D1%82%D1%8F%20%E2%84%96%208.%20PDF.pdf
- Васильєва, С.А. (orcid.org/0000-0002-0452-4835 <http://orcid.org/0000-0002-0452-4835>) (2016) The partial program "Item science" for children preschool age Science and education a new dimension. Pedagogy and Psychology, 4(44) (92). pp. 63-68. ISSN 2308-5258