Запис Детальніше

Художній смак як наукова дефініція: філософсько-історичний аспект

Институционный репозиторий Киевского университета имени Бориса Гринченко

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Relation http://elibrary.kubg.edu.ua/23881/
 
Title Художній смак як наукова дефініція: філософсько-історичний аспект
Художественный вкус как научная дефиниция: философсько-исторический аспект
Artificial task as scientific defense: philosophical and historical aspect
 
Creator Мережко, Юлія Валеріївна
Румянцева, Світлана Віталіївна
 
Subject Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
 
Description У статті розглядається поняття «художній смак» та інші його різновиди. Автор проводить аналіз виникнення та становлення дефініції «смак» в історії філософії. В науковій праці узагальнюється теоретична інформація щодо визначення сутності художнього смаку та його змістового наповнення. Висвітлюється безпосередній зв'язок художнього смаку з художньою потребою, естетичним ідеалом та художньо-естетичними судженнями, які впливають на формування естетичної свідомості особистості. У статті обґрунтовується значущість формування художнього смаку у підростаючого покоління.
В статье рассматривается понятие «художественный вкус» и другие его разновидности. Автор проводит анализ возникновения и становления дефиниции «вкус» в истории философии. В научной работе обобщается теоретическая
информация по определению сущности художественного вкуса и его содержательного наполнения. Освещается непосредственная связь художественного вкуса с художественной необходимостью, эстетическим идеалом и художественно-эстетическими суждениями, которые влияют на формирование эстетического сознания личности. В статье обосновывается значимость формирования художественного вкуса у подрастающего поколения. Ключевые
The article deals with concept of artistic taste and its aspects. The author analyzes the process of establishing and development of taste as a philosophic and historical definition. On the one hand, the current theme is very important for preserving the spirituality of Ukrainian nation. On the other hand, artistic tastes characterized the new generation of music teachers whom can popularize artistic communication with classical and contemporary music among children and youth. The paper describes how were identified the definition the taste by famous philosophists (e.g., B. Gracián, Ch. Batteux, Voltaire, D. Hume, J. J. Winckelmann , J. H. Sulzer, I. Kant) and psychologists and pedagogues (for example, O. Molchanova, R. Naumov, O. Larmin, V. Shatska and others). The author summarized the theoretical aspects of essence of artistic taste and its components. The artistic taste considered as a key concept of the personality’s aesthetic conscious. It follows the connection among artistic interests, aesthetic ideals та artistic judgments. The artistic taste plays an important role in the process of personality’s formation, especially of the young generation. As a result, the author proposed to explore new methods of formation of artistic tastes in different aged groups of children and youth. In addition, it will be useful for following the new researches of the aesthetic potential of classical music in the process of artistic tastes’ formation.
 
Publisher Київський університет імені Бориса Грінченка
 
Date 2018-02
 
Type Стаття
PeerReviewed
 
Format text
 
Language uk
 
Identifier http://elibrary.kubg.edu.ua/23881/1/Y_Merezhko_Rymanzeva_OD_KAEV.pdf
Мережко, Юлія Валеріївна та Румянцева, Світлана Віталіївна (2018) Художній смак як наукова дефініція: філософсько-історичний аспект Освітологічний дискурс: електронне наукове фахове видання (1-2). с. 255-266. ISSN 2312-5829