Запис Детальніше

Domestication of international conflicts in Ukrainian TV coverage: overlapping between political and media discourses: thesis abstract

eKMAIR

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Domestication of international conflicts in Ukrainian TV coverage: overlapping between political and media discourses: thesis abstract
 
Creator Taradai, Daria
 
Subject телебачення
висвітлення конфліктів
локалізація міжнародних новин
політичний дискурс
медійний дискурс
television
coverage of conflicts
domestication of international news
political discourse
media discourse
 
Description Це дисертаційне дослідження сфокусоване на процесі формулювання міжнародних новин, зокрема, на процесі їхньої локалізації. Концепція локалізації міжнародних новин спирається на припущення про те, що глядачі більш зацікавлені у новинах, які мають якийсь зв’язок чи прив’язку до країни мовлення. Журналісти можуть знаходити ідеї чи прив’язки для локалізації новин у політичному дискурсі, присвяченому цій же тематиці. У такий спосіб медійний та політичний дискурси можуть перетинатися чи перекриватися. В результаті, новини потенційно можуть бути джерелом політичної пропаганди, яка або відбиває пануючу ідеологію, або слугує для просування політичних поглядів, які розділяють чи підтримують власники засобів масової інформації.
Це дослідження присвячене вивченню локалізації міжнародних конфліктів у телевізійних новинах в Україні. Для дослідження було обране висвітлення війни 2008 року в Південній Осетії, враховуючи резонанс, який викликала ця війна серед українських політиків і журналістів завдяки участі Росії та Грузії. Обидві країни тісно пов'язані з Україною не лише через механізми міжнародної співпраці, але і через давню спільну історію.
В рамках дослідження були проаналізовані новини, які стосувалися війни в Південній Осетії трьох провідних українських каналів (СТБ, 1+1 та Інтер), а також були проаналізовані повідомлення, опубліковані ключовими політичними гравцями в Україні, які визначають або реалізують зовнішню політику держави.
В результаті були виявлені перетини та перекривання між політичним та медійним дискурсами в Україні, які свідчать про те, що засоби масової інформації та політики поділяють деякі загальні передсудження та стереотипи щодо зовнішньої і внутрішньої політики Україні. Наприклад, і журналісти, і політики сприймають як нормальний, а отже і нормалізують, глибокий культурний та соціальний розкол в Україні, і одночасно і ті, і інші зосереджують свою увагу лише на тій частині мешканців України, які поділяють їхні власні погляди, називаючи протилежну позицію ненормальною. Українські ЗМІ також не відображають усього спектру політичних позицій, представлених в обраному на загальних виборах парламенті, а замість цього надають слово маргінальним політичним силам. Водночас деякі ЗМІ схильні до того, щоби приймати порядок денний, нав’язаний владою. Аналіз висвітлення війни також показав, що фактор Росії залишається одним з найважливіших у політичному та медійному дискурсах в Україні. Дослідження також показало, що існує тенденція до використання локалізованих новин в якості заміни матеріалів з місця події. Деякі з виявлених тенденцій в засобах масової інформації викликають занепокоєння, оскільки вони можуть перешкодити українським ЗМІ у реалізації їхньої ролі як вартових псів демократії, що особливо важливо для України, яка зараз перебуває у перехідному періоді та переживає становлення демократії.
Благодійний Фонд Ріната Ахметова «Розвиток України»
 
Date 2013-07-09T16:20:54Z
2013-07-09T16:20:54Z
2013-07-09T16:20:54Z
 
Type Thesis abstract
 
Identifier http://ekmair.ukma.edu.ua/handle/123456789/2410
 
Language en
 
Relation Universitat Autтnoma de Barcelona