Запис Детальніше

Поверхнево-активні властивості шматів Rhodococcus Erythropolis, Gordonia Rubropertinctus та Acinetobacter Calcoaceticus

eKMAIR

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Поверхнево-активні властивості шматів Rhodococcus Erythropolis, Gordonia Rubropertinctus та Acinetobacter Calcoaceticus
Surface-active properties of Rhodococcus Erythropolis, Gordonia Rubropertinctus and Acinetobacter Calcoaceticus strains
 
Creator Думанська, Т.
Карпенко, О. В.
Ногіна, Т.
Вільданова-Марцишин, Р.
Підгорський, В.
 
Subject поверхнево-активна речовина
ацинетобактер
щородокок
гордонія
 
Description The ability to produce surfactants and the composition of extracellular lipids of strains Rhodococcus
erythropolis 1MB B-7012, Gordonia rubropertinctus 1MB Ac-5005 and Acinetobacter càlcoaceticus 1MB
B-7013 - microbial components of preparation "Rodoil"-was studied. It is shown that culture broth of
rhodococci and gordonia forms stable emulsions of the type «oil in water», and acinetobacter forms
unstable emulsion "water in oil". High values of surface tension (ST) of supernatants culture broth (45,0
mN/m - 54,8 mN/m) were observed during growth of investigated strains on hexadecane, but less than on
ethanol. More low values ST are revealed for the extracellular lipids extracts of mentioned cultures: 41,1
mN/m (for rhodococcus), 34,1 mN/m (for gordonia) and 42,0 mN/m (for acinetobacter).
Досліджено здатність до синтезу поверхнево-активних речовин і склад позаклітинних ліпідів штамів Rhodococcus erythropolis 1MB В-7012, Gordonia rubropertinctus 1MB Ас-5005 та Acinetobacter calcoaceticus 1MB В-7013 — мікробного компоненту препарату «Родойл». Встановлено, щородококи та гордонії утворюють стійкі емульсії типу «олія у воді», а ацинетобактер — нестійку емульсію «вода у олії». При рості на середовищі з гексадеканом у досліджених штамів виявлено досить високі, але менші, ніж на етанолі, значення поверхневого натягу (ПН) супернатанту культуральної рідини (45,0 мН/м — 54,8 мН/м). Більш низькі значення ПН були виявлені у екстрактів позаклітинних ліпідів вказаних культур: 41,1 мН/м (для родококів), 34,1 мН/м (для гордоній) та 42,0 мН/м (для ацинетобактера).
 
Date 2015-12-21T22:52:23Z
2015-12-21T22:52:23Z
2006
 
Type Article
 
Identifier Думанська Т. У. Поверхнево-активні властивості штамів Rhodococcus Erythropolis, Gordonia Rubropertinctus та Acinetobacter Calcoaceticus / Т. У. Думанська, О. В. Карпенко, Т. М. Ногіна, Р. І. Вільданова-Марцишин, В. С. Підгорський // Наукові записки НаУКМА. - 2006. - Т. 54 : Біологія та екологія. - С. 35-39.
http://ekmair.ukma.edu.ua/handle/123456789/7580
 
Language ua
 
Relation Наукові записки НаУКМА