Запис Детальніше

Зміни ліпідного складу та активності ферментів антиоксидантного захисту організму у мікросомах печінки щурів при дії вітаміну Е та його похідних

eKMAIR

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Зміни ліпідного складу та активності ферментів антиоксидантного захисту організму у мікросомах печінки щурів при дії вітаміну Е та його похідних
The changes in lipid composition and activity of antioxidation Protection enzymes in rat liver and blood under the influence of
 
Creator Кузьменко, І.
Даценко, 3.
Донченко, Галина
Дмитренко, Т.
Кліменко, К.
Нечитайло, Л.
Кривенко, Олександр
 
Subject Антиоксидантний захист організму
Мікромоми печінки
Досліди на щурах
Вітамін Е
 
Description Vitamin E at peroral administration to the rats failed to render the essential action to the catalase activity of rat liver cytosole and blood, while provided for GR activity increase in the cytosole. At application of vitamin E derivative with the shortened side chain to C6 the increase in blood catalase activity was observed. The shortening of the side chain to C, revealed more pronounced effect. Cytosole GR activity reliably raised under all estimated preparations. The catalase activity is more sensitive to the vitamin E and its derivatives utilization in the blood where its pool was the highest, and invariable in the liver cytosole, ass for GR, it increased in the cytosoles, while GP showed itself as more sensitive in the microsomal fraction. The effect of vitamin E derivative with C6 in the side chain weakly differed from the vitamin E action excluding higher blood catalase. Under the tested preparations action the content of phospholipids, cholesterol, fatty acids changed. The preparations applied similarly to a-tocopherol had a protective action stabilizing the membrane lipid belayed, preventing the phospholipid synthesis disturbances and participating in the eicosanoids biosynthesis regulation
Вітамін Е при пероральному введенні щурам практично не впливає на каталазну активність цитозолю печінки та крові тварин, призводить до підвищення ГР активностіцитозолю. При вико¬ристанні похідної сполуки вітаміну Е з вкороченим до С6 бічним ланцюгом підвищується каталаз- на активність крові. Вкорочення бічного ланцюга до С[ дає більш виражений ефект. ГР-активність цитозолю достовірно зростає при застосуванні всіх досліджуваних препаратів. Каталазна актив¬ність залежить від забезпеченості вітаміном Е та його похідними в крові, де її пул найвищий, і незмінна в цитозолі печінки. ГР, навпаки, зростає в цитозолі, тоді як ГП більш чутлива в мікросо- мальній фракції. Дія похідної сполуки вітаміну Е з С6у бічному ланцюзі мало чим відрізняється від діївітаміну Е, за винятком більшої активації К крові. Під дією досліджуваних препаратів змінюється вміст фосфоліпідів, холестеролу, жирних кислот. Використані нами препарати подібно атокоферолу мають протекторну дію, стабілізуючи ліпідний бішар мембран, запобігаючи порушенню синтезу фосфоліпідів, та беруть участь у регуляції біосинтезу ейкозаноїдів.
 
Date 2016-04-19T13:30:48Z
2016-04-19T13:30:48Z
2000
 
Type Article
 
Identifier Зміни ліпідного складу та активності ферментів антиоксидантного Ззахисту організму у мікросомах печінки щурів при дії вітаміну Е та його похідних / І.В Кузьменко, З. М. Доценко, Г. В. Донченко ті ін. // Наукові записки НаУКМА. - 2000. - Т. 18: Біологія та екологія. - С. 31-35.
http://ekmair.ukma.edu.ua/handle/123456789/8890
 
Language ua
 
Relation Наукові записки НаУКМА. - 2000. - Т. 18: Біологія та екологія. - С. 31-35.