Запис Детальніше

Electronic Archive Khmelnitskiy National University ELARKHNU

Переглянути архів Інформація
 

Metadata

 
Поле Співвідношення
 
Title Становлення психології сім'ї як науки
 
Names Посвістак, Олеся Анатоліївна
Posvistak, O.A.
Date Issued 2015 (iso8601)
Abstract В статті на основі аналізу наукових джерел та літератури встановлено, що психологія сім’ї, як наука почала зароджуватися з середини 50-х рр. XIX ст.: з’явилися теорії, які пояснюють функціонування сім’ї як системи, мотиви вступу молоді в шлюб, розкривають особливості подружніх і батьківсько-дитячих стосунків, причини сімейних конфліктів, зрад і розлучень.
Доведено, що становлення психології сім’ї як науки відбувалося поступово, окремі аспекти психології сімейних відносин вивчалися в межах таких напрямів: еволюціоністського, функціонального, етологічного, емпіричного та наукового. В статті розкриті шість концептуальних підходів стосовно аналізу сім’ї та її ролі у суспільстві: психоаналітичний, соціологічно-футурологічний, фамілістичний, культурологічний, гендерний, соціально-філософський та охарактеризовані підходи до вивчення сім’ї, виділені Р. Хіллом: інституційно-історичний (еволюціонізм); структурно-функціональний; інтеракціоністсько-рольовий, символічний інтеракціонізм; ситуаційно-психологічний; дивелопментаністський (оснований на розвитку життєвого циклу сім’ї).
Встановлено, що систематичне вивчення сімейної психології було започатковане наприкінці 20-х – на початку 30-х років XX ст. Бурхливе зростання кількості досліджень в цій сфері призвело до того, що у 60 – 70-х роках велися активні дискусії про можливість виокремлення проблем сім’ї в окрему науку. На сучасному етапі психологія сімейних стосунків розвивається в контексті вирішення завдань профілактики нервових і психічних захворювань, а також – проблемного сімейного виховання. Новим напрямком у розвитку психології сімейних стосунків є розробка її методологічних засад, опора на які дозволяє уникнути фрагментарності, випадковості, інтуїтивності.
Genre Інше
Topic психологія сім’ї
Identifier Посвістак О. А. Становлення психології сім’ї як науки / О. А. Посвістак // Проблеми сучасної психології : зб. наук. пр. Кам'янець-Поділ. нац. ун-ту ім. Івана Огієнка, Ін-ту психології ім. Г. С. Костюка НАПН України. – Кам'янець-Подільський, 2015. – № 30. – С. 564 - 574.