Запис Детальніше

Electronic Archive Khmelnitskiy National University ELARKHNU

Переглянути архів Інформація
 

Metadata

 
Поле Співвідношення
 
Title Вибір орнаментів української національної вишивки при проектуванні жіночих костюмів для урочистих подій
 
Names Засорнова, Ірина Олександрівна
Засорнов, Олександр Сергійович
Сарана, О.М.
Date Issued 2008-12 (iso8601)
Abstract Становлення і розвиток України, як незалежної держави, супроводжується відновленням української культури і, як наслідок, вироби, створені у фольклорному стилі, користуються великим попитом у споживачів і працюють на імідж країни. Тому при вираженні в сучасному одязі цінностей національної культури і яскравому висвітленні естетичних уподобань, світогляду нації виникає потреба створення жіночих святкових костюмів з елементами оздоблення українською вишивкою.
Поряд з іншими питаннями, які вирішують в процесі проектування жіночих костюмів для урочистих подій, оздоблених національною символікою, в масовому виробництві існує проблема вибору орнаментів для оздоблення їх вишивкою. Бажано використовувати такі орнаменти вишивки, які виразніше відображають національні традиції і саму психологію українського народу.
Дослідження присвячено визначенню орнаментів української національної вишивки, якими найчастіше оздоблювали верхній жіночий одяг. Велика кількість варіантів орнаментів вишивки обумовила використання, для опитування і обробки результатів, методики PATTERN. На основі опитування експертів проведено розрахунки частот використання груп орнаментів вишивки, побудовано діаграми і визначено, які з груп орнаментів частіше використовували у верхньому жіночому одязі. Проаналізовано види орнаментів з обраних експертами груп. За результатами розрахунків побудовано узагальнену діаграму частот використання видів орнаментів вишивок, якими найчастіше оздоблювали верхній жіночий одяг в кінці ХІХ на початку ХХ століття в Подільському регіоні України.
В результаті дослідження з'ясовано, що найчастіше використовували такі види орнаментів вишивки як: S-подібні, хрест простий, барвінок, ромб, хміль, хрест подвійний, калина, ромб з вусами, листя, чорнобривці.
Різноманітні поєднання цих орнаментів дозволять створити художньо-конструкторські рішення сучасних жіночих костюмів для урочистих подій з урахуванням національних традицій.
Розглянуті матеріали мають наукову та практичну цінність і рекомендовані до опублікування в засобах інформації.
Genre Стаття
Topic види орнаментів
Identifier Засорнова, І. О. Вибір орнаментів української національної вишивки при проектуванні жіночих костюмів для урочистих подій / І. О. Засорнова, О. М. Сарана, О. С. Засорнов // Вісник Хмельницького національного університетуту. Технічні науки. – 2008. – № 6. – С. 198-201.