Запис Детальніше

Electronic Archive Khmelnitskiy National University ELARKHNU

Переглянути архів Інформація
 

Metadata

 
Поле Співвідношення
 
Title Використання симетрії решіток для створення сучасних орнаментів вишивки з використанням українських народних традицій
 
Names Засорнова, Ірина Олександрівна
Сарана, Олександр Миколайович
Date Issued 2012-03-28 (iso8601)
Abstract Основною характеристикою орнаменту є рапорт. Використовуючи рапорт і методи симетрії, необхідно повторити рапорт до заповнення ділянки орнаменту (бордюру або решіткового) на деталях одягу.
Найбільшою різноманітністю вирізняються орнаменти, створені за допомогою симетрії решіток. Розрізняють п'ять систем вузлів орнаментальної решітки, які лежать в основі побудови більшості решіткових орнаментів. В українському народному одязі решіткові орнаменти використовували з певним обмеженням. Це можна пояснити тим, що використання структури тканини або канви накладали обмеження на розташування хрестоподібних елементів (ХЕ), тобто ХЕ не могли бути розташовані під кутом до ниток основи і утоку. Таким чином, групи симетрії, які призводять до зміни кута розташування ХЕ (комірка решітки рівносторонній трикутник) не були виявлені в народному одязі. Хоча розрізняють 17 груп симетрії решіткових орнаментів, визначено, що в українському народному одязі використовували лише 12 груп.
Genre Стаття
Topic групи симетрії
Identifier Засорнова І. О. Використання симетрії решіток для створення сучасних орнаментів вишивки з використанням українських народних традицій / І. О. Засорнова, О. М. Сарана // Новітні технології, матеріали та дизайн в легкій промисловості та сервісі : матеріали наук.-практ. конф. проф.-викл. складу ін-ту технологій, дизайну та сервісу за результатами н.-д. роботи за 2011–2012 р.р.: тези доп. – Хмельницький : ХНУ, 2012. – С. 81-82.