Запис Детальніше

Electronic Archive Khmelnitskiy National University ELARKHNU

Переглянути архів Інформація
 

Metadata

 
Поле Співвідношення
 
Title Опортуністична поведінка суб’єктів реалізації фіскальної функції держави в контексті економічної безпеки: погляд з позиції агентської теорії
 
Names Рудніченко, Євгеній Миколайович
Date Issued 2013 (iso8601)
Abstract У статті проаналізовано відносини між суб’єктами реалізації фіскальної функції держави і підприємствами. Такі відносини розглядаються у контексті взаємодії агентів і принципалів, та їх можливої опортуністичної поведінки. Автором запропоновано під суб’єктом реалізації фіскальної функції держави, розуміти державний орган, головним завданням якого є наповнення бюджетів різних рівнів шляхом вилучення та перерозподілу частини доходу суб’єктів господарювання. Підкреслено, що у світовій практиці основними інститутами, які реалізують зазначену функцію, є податкова та митна служби.
У статті наведено трансформаційну модель відносин "принципал-агент-клієнт", що передбачає можливість виникнення нестатутних відносин (корупції). Проведено аналіз існуючої ситуації та опортуністичної поведінки посадових осіб – суб’єктів реалізації фіскальної функції держави.
Запропоновано як один з найбільш дієвих методів боротьби з опортуністичною поведінкою застосовувати процедури узгодження інтересів принципалів та агентів і гармонізацію їх взаємовідносин з клієнтами.
Genre Стаття
Topic оппортунистическое поведение
Identifier Рудніченко Є. М. Опортуністична поведінка суб’єктів реалізації фіскальної функції держави в контексті економічної безпеки: погляд з позиції агентської теорії / Є. М. Рудніченко // Бізнес Інформ. – 2013. – № 6. – С. 18-23.