Запис Детальніше

Electronic Archive Khmelnitskiy National University ELARKHNU

Переглянути архів Інформація
 

Metadata

 
Поле Співвідношення
 
Title Модель розвитку творчих здібностей учнів підліткового віку в процесі позакласної роботи
 
Names Якубова, Людмила Анатоліївна
Date Issued 2011 (iso8601)
Abstract Предметний компонент позакласного виховного середовища для стимулювання вияву й розвитку творчих здібностей підлітків має відповідати таким вимогам, як складність і гетерогенність, гнучкість і варіативність, індивідуалізованість і автентичність оточення, взаємозв’язок функціональних зон. Соціально-психологічний компонент освітнього середовища має забезпечувати учням: свободу творчого самовираження; взаєморозуміння і задоволеність взаєминами всіх суб’єктів виховного процесу; позитивну емоційну включеність учнів у творчу діяльність; участь учнів у виборі й організації різних видів позакласної діяльності; демонстрацію значущими дорослими (педагогами) зразків креативної поведінки.
2. Організація спільної творчої діяльності вчителя та учнів як послідовної зміни форм соціальної взаємодії (введення в діяльність; розподілена діяльність; імітована діяльність; підтримана діяльність; саморегульована діяльність; самоспонукувана діяльність; самоорганізована діяльність; творче партнерство), що розгортаються в логіці перебудови рівнів саморегуляції від максимальної допомоги вчителя учням у виконанні творчих завдань до послідовного наростання саморегуляції учнів і формування здатності до самостійної творчої активності.
3. Організація навчально-виховної взаємодії з учнями на засадах діалогічного підходу, що передбачає: сприйняття вихованця як рівноправного партнера творчої діяльності; безумовно позитивне ставлення, повагу до учнів і віру в їх потенційні можливості; особистісну відкритість і довір’я; налаштованість на взаєморозуміння і творчу співпрацю; надання вихованцям свободи вибору, права на власну позицію.
4. Використання системи творчих завдань, які диференціюються за критеріями проблеми, методу, результату і забезпечують включення учнів в особистісно-творчу пошукову діяльність.
Genre Стаття
Identifier Якубова Л. А. Модель розвитку творчих здібностей учнів підліткового віку в процесі позакласної роботи / Л. А. Якубова // Науковий вісник Чернівецького університету : Педагогіка та психологія : зб. наук. пр. / Чернів. нац. ун-т ім. Юрія Федьковича. – Чернівці, 2011. – Вип. 485. – С. 184-194.