Запис Детальніше

The investigation of optimal parameters during drying grinded artichoke stemsfor further extraction process

Електронний науковий архів Науково-технічної бібліотеки Національного університету "Львівська політехніка"

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title The investigation of optimal parameters during drying grinded artichoke stemsfor further extraction process
Дослідження оптимальних параметрів сушіння подрібнених стебел топінамбура для подальшого процесу екстрагування
 
Creator Кіндзера, Д. П.
Атаманюк, В. М.
Цюра, Н. Я.
Кістечко, М. В.
Kindzera, D. P.
Atamanyuk, V. M.
Tsiura, N. Ya.
Kistechko, M. V.
 
Contributor Національний університет “Львівська політехніка”
 
Subject подрібнені стебла топінамбура
біологічно активні речовини
екстракція
ефективність екстракції
фільтраційне сушіння
кінетика
швидкість сушіння
оптимальні параметри
технологічна схема
grindedartishoke stalks
biologically active substances
extraction
extraction efficiency
filtration drying
kinetic
drying rate
optimal parameters
technological scheme
66
047
 
Description Наведені результати експериментальних досліджень сушіння подрібнених стебел
топінамбура, які можуть бути використані як сировинний матеріал для виробництва
екстрактів. Для зниження енерговитрат, запропоновано спосіб фільтраційного сушіння.
Проведено вивчення особливостей кінетики і швидкості сушіння. На основі
узагальнення результатів досліджень визначені оптимальні параметри для реалізації
фільтраційного сушіння стебел топінамбура, що дало змогу зменшити енергозатрати на
сушіння і отримати високоякісну сировину для екстрагування біологічно активних
сполук. Запропоновано технологічну схему виробництва екстрактів з подрібнених стебел
топінамбура.
This work presents results of experimental investigations during drying grinded
artichoke stems which could be used as raw material for production of extracts. To reduce
power inputs the filtration method of drying is proposed. The study of kinetic and drying rate
peculiarities were carried out. At thebasisofsummarizingtheresults, optimal parametersfor
filtration drying of artishoke stalkshave been determined in view of reducing energy costs for
drying and obtaining high quality raw material for extraction bioactive compounds. The
technological scheme of the extracts production from grindedartishoke stalks has been offered.
 
Date 2018-04-13T11:28:20Z
2018-04-13T11:28:20Z
2017-03-28
2017-03-28
 
Type Article
 
Identifier The investigation of optimal parameters during drying grinded artichoke stemsfor further extraction process / D. P. Kindzera, V. M. Atamanyuk, N. Ya. Tsiura, M. V. Kistechko // Вісник Національного університету «Львівська політехніка». Серія: Хімія, технологія речовин та їх застосування. — Львів : Видавництво Львівської політехніки, 2017. — № 868. — С. 261–266.
http://ena.lp.edu.ua:8080/handle/ntb/40651
The investigation of optimal parameters during drying grinded artichoke stemsfor further extraction process / D. P. Kindzera, V. M. Atamanyuk, N. Ya. Tsiura, M. V. Kistechko, Visnyk Natsionalnoho universytetu "Lvivska politekhnika". Serie: Khimiia, tekhnolohiia rechovyn ta yikh zastosuvannia. — Lviv : Vydavnytstvo Lvivskoi politekhniky, 2017. — No 868. — P. 261–266.
 
Language en
 
Relation Вісник Національного університету «Львівська політехніка». Серія: Хімія, технологія речовин та їх застосування, 868, 2017
1. Vincenzo L., Kroon P., Linsalata V., Cardinali A., Funct J. // Foods. 1, 131, – 2009.
2. Pan L., Sinden M. R., Kennedy A. H., Chai H., Watson L. E., Graham T. L., et al. Bioactive constituents of Helianthus tuberosus L. (Jerusalem artichoke). // Phytochem Lett. – 2009. – 2 (1). 15–8.
3. Pandino G., Lombardo S., Mauromicale G., Williamson G. // Food Chem. – 2011. 126, 417 – 422.
4. Morales F., Cartelat A., Alvarez-Fernandez A., Moya I., Cerovic Z., J. Agr. // Food Chem. – 2005. 53, 9668–9678.
5. Qaas F., Schiele E. Einfluss der Energiekosten auf die Rentabilität im Trocknungsbetrieb (Influence of energy costs on the profitability of the dehydration of medicinal and aromatic plants). – 2001. 144–145.
6. Кіндзера Д. П. Визначення оптимальних параметрів сушіння подрібнених стебел соняшника для виробництва паливних брикетів / Кіндзера Д. П., Атаманюк В. М., Госовський Р. Р. // Одес. нац. акад. харч. технологій. – Одеса, 2015. – Вип. 47, Т. 2. – С. 194 – 198.
7. Снежкин Ю. Ф. Интенсификация сушки фрезерного торфа у торфобрикетном производстве / СнежкинЮ. Ф., Коринчук Д. Н., Хавин А. А. // Промышленная теплотехника. – 2003.– Т. 25, № 4.– С. 196–198.
8. Georgieva S., Boyadzhieva S., Angelov G. Intensification of extraction of bioactive substances from artichoke wastes // Bulgarian Chemical Communications, – 2016. Volume 48, Special Issue E,P. 451–455.
9. Nóbrega E. M., Oliveira E. L., Genovese M. I., Correia R. T. P. The impact of hot air drying on the physical-chemical characteristics, bioactive compounds and antioxidant activity of acerola (Malphigia emarginata) residue. J. Food Process. Preserv. –2015. 39, 131–141.
10. Rabeta M. S.; Vithyia M. Effect of different drying methods on the antioxidant properties of Vitex negundo Linn. tea. Int. Food Res. J. – 2013. 20, 3171–3176.
11. Nguyen, V. T.; Vuong, Q. V.; Bowyer, M. C.; van Altena, I. A.; Scarlett, C. J. Effects of different drying methods on bioactive compound yield and antioxidant capacity of Phyllanthus amarus. Dry. Technol. – 2015. 33, 1006–1017.
12. Karaman S.; Toker O. S.; Çam M.; Hayta M.; Doğan M.; Kayacier A. Bioactive and physicochemical properties of persimmon as affected by drying methods. Dry. Technol. – 2014. – 32. – 258–267.
1. Vincenzo L., Kroon P., Linsalata V., Cardinali A., Funct J., Foods. 1, 131, 2009.
2. Pan L., Sinden M. R., Kennedy A. H., Chai H., Watson L. E., Graham T. L., et al. Bioactive constituents of Helianthus tuberosus L. (Jerusalem artichoke)., Phytochem Lett, 2009, 2 (1). 15–8.
3. Pandino G., Lombardo S., Mauromicale G., Williamson G., Food Chem, 2011. 126, 417 – 422.
4. Morales F., Cartelat A., Alvarez-Fernandez A., Moya I., Cerovic Z., J. Agr., Food Chem, 2005. 53, 9668–9678.
5. Qaas F., Schiele E. Einfluss der Energiekosten auf die Rentabilität im Trocknungsbetrieb (Influence of energy costs on the profitability of the dehydration of medicinal and aromatic plants), 2001. 144–145.
6. Kindzera D. P. Vyznachennia optymalnykh parametriv sushinnia podribnenykh stebel soniashnyka dlia vyrobnytstva palyvnykh bryketiv, Kindzera D. P., Atamaniuk V. M., Hosovskyi R. R., Odes. nats. akad. kharch. tekhnolohii, Odesa, 2015, Iss. 47, V. 2, P. 194 – 198.
7. Snezhkin Iu. F. Intensifikatsiia sushki frezernoho torfa u torfobriketnom proizvodstve, SnezhkinIu. F., Korinchuk D. N., Khavin A. A., Promyshlennaia teplotekhnika, 2003, V. 25, No 4, P. 196–198.
8. Georgieva S., Boyadzhieva S., Angelov G. Intensification of extraction of bioactive substances from artichoke wastes, Bulgarian Chemical Communications, 2016. Volume 48, Special Issue E,P. 451–455.
9. Nóbrega E. M., Oliveira E. L., Genovese M. I., Correia R. T. P. The impact of hot air drying on the physical-chemical characteristics, bioactive compounds and antioxidant activity of acerola (Malphigia emarginata) residue. J. Food Process. Preserv. –2015. 39, 131–141.
10. Rabeta M. S.; Vithyia M. Effect of different drying methods on the antioxidant properties of Vitex negundo Linn. tea. Int. Food Res. J, 2013. 20, 3171–3176.
11. Nguyen, V. T.; Vuong, Q. V.; Bowyer, M. C.; van Altena, I. A.; Scarlett, C. J. Effects of different drying methods on bioactive compound yield and antioxidant capacity of Phyllanthus amarus. Dry. Technol, 2015. 33, 1006–1017.
12. Karaman S.; Toker O. S.; Çam M.; Hayta M.; Doğan M.; Kayacier A. Bioactive and physicochemical properties of persimmon as affected by drying methods. Dry. Technol, 2014, 32, 258–267.
 
Rights © Національний університет “Львівська політехніка”, 2017
© Кіндзера Д. П., Атаманюк В. М., Цюра Н. Я., Кістечко М. В., 2017
 
Format 261-266
6
application/pdf
image/png
 
Coverage Львів
 
Publisher Видавництво Львівської політехніки