Запис Детальніше

Electronic Archive Khmelnitskiy National University ELARKHNU

Переглянути архів Інформація
 

Metadata

 
Поле Співвідношення
 
Title Особливості соціально-психологічної дезадаптації комбатантів з віддаленими наслідками стресогенних впливів
 
Names Попелюшко, Роман Павлович
Popeliushko, Roman
Date Issued 2016 (iso8601)
Abstract У статті проаналізовано аспекти соціально-психологічної дезадаптації комбатантів з віддаленими наслідками стресогенних впливів, як актуальної проблеми сучасної України.
Наголошено, що достатньо велика увага теоретиків і практиків сучасності, приділяється удосконаленню методів та шляхів соціально-психологічної адаптації та реабілітації комбатантів. Виявлено, що немає достатньої кількості досліджень, які б висвітлювали повний спектр проблем соціально-психологічної дезадаптації комбатантів з віддаленими наслідками стресогенних впливів. Визначено те, що дуже важливо привернути погляд науковців та практиків, до аналізу сучасних підходів та знаходження ефективного поєднання їх при наданні допомоги та проведенні реабілітаційних заходів по подоланню соціально-психологічної дезадаптації у комбатантів з віддаленими наслідками стресогенних впливів.
Представлено клінічну картину ПТСР, яка включає в себе: соціальне уникнення, дистанціювання і відчуження від інших, порушення сну, зловживання алкоголем або наркотиками, високий рівень тривожної напруженості або психологічної нестійкості, зміни поведінки, антисоціальна поведінка або протиправні дії, депресія, суїцидальні думки або спроби самогубства, неспецифічні соматичні скарги. Також описано типи психічної дезадаптації комбатантів з ПТСР, які виділяються в залежності від їх цілісної поведінкової стратегії, а саме: активно-оборонний тип, пасивно-оборонний тип, деструктивний тип.
Звернено увагу на те, що завчасна профілактика та ефективна діагностика, з застосуванням видів психологічної допомоги, будуть сприяти повній переробці і нейтралізації соціально-психологічної дезадаптації і усуненню віддалених наслідків стресогенних впливів у комбатантів.
Genre Стаття
Topic комбатант
Identifier Попелюшко Р. П. Особливості соціально-психологічної дезадаптації комбатантів з віддаленими наслідками стресогенних впливів / Р. П. Попелюшко // Проблеми сучасної психології : зб. наук. пр. Кам'янець-Поділ. нац. ун-ту ім. Івана Огієнка, Ін-ту психології ім. Г. С. Костюка НАПН України. – Кам'янець-Подільський : Аксіома, 2016. - № 33.