Запис Детальніше

Electronic Archive Khmelnitskiy National University ELARKHNU

Переглянути архів Інформація
 

Metadata

 
Поле Співвідношення
 
Title Дослідження характеристик навчальної вибірки для штучної нейронної мережі оцінювання якості програмного забезпечення
 
Names Поморова, Оксана Вікторівна
Pomorova, O.V.
Говорущенко, Тетяна Олександрівна
Govorushchenko, T.O.
Date Issued 2012 (iso8601)
Abstract Дослідження функціонування нейромережі при опрацюванні немасштабованої вхідної інформації показали, що ШНМ нечутлива до входів з малими діапазонами значень, а входи з великими діапазонами визначають результати роботи ШНМ. Отже, необхідне попереднє опрацювання вхідної інформації для даної ШНМ.
Дослідження функціонування нейромережі при опрацюванні масштабованої вхідної інформації показали, що після масштабування вхідних вибірок визначальними є входи з малими діапазонами значень, а входи з великими діапазонами значень не впливають на роботу нейромережі, що призводить до істотного зниження ефективності оцінювання складності та якості проекту і ПЗ, а також до втрати частини значущої інформації. Отже, вбудована у пакет Matlab функція масштабування входів нейромережі premnmx не підходить для опрацювання значень метрик ПЗ.
Вбудована у Matlab функція нормування prestd може опрацьовувати вхідні значення, які мають нормальний закон розподілу, отже, без модифікації не підходить для опрацювання значень метрик ПЗ. Вбудована функція факторного аналізу prepca також не може опрацьовувати значення метрик ПЗ без попередньої модифікації, оскільки для її застосування вхідні значення не повинні корелювати між собою.
Отже, жодна із вбудованих функцій пакету Matlab не підходить для опрацювання значень метрик ПЗ етапу проектування без попередньої модифікації. Відтак, перспективним є розроблення нового або модифікованого методу опрацювання інформації (масштабування, нормування, факторного аналізу), що забезпечив би рівнозначне врахування метрик як з великими, так і з малими діапазонами для запобігання втрати значущої інформації та ефективності оцінювання складності та якості проекту і ПЗ.
Genre Стаття
Topic Якість програмного забезпечення
Identifier Поморова О. В. Дослідження характеристик навчальної вибірки для штучної нейронної мережі оцінювання якості програмного забезпечення / О. В. Поморова, Т. О. Говорущенко // Поступ в науку : зб. наук. пр. / Бучац. ін.-т менеджменту і аудиту. – Бучач : БІМА, 2012. – № 8. – С. 147-152.