Запис Детальніше

Electronic Archive Khmelnitskiy National University ELARKHNU

Переглянути архів Інформація
 

Metadata

 
Поле Співвідношення
 
Title Розробка процесу оздоблення вишивкою жіночих костюмів з урахуванням українських народних традицій
 
Names Засорнова, Ірина Олександрівна
Date Issued 2014-05 (iso8601)
Abstract Аналіз сучасного стану організаційно-технічного рівня оздоблення одягу машиною вишивкою свідчить про застосування новітніх технологій. Це дозволяє використовувати персональні ЕОМ у розробці програм керування вишивальними машинами. При цьому досягаються висока якість вишивки, зростання продуктивності праці і збільшення асортименту продукції, особливо при оздобленні виробів технікою “гладь”. Саме тому, машинна вишивка в наш час набуває все більшого розповсюдження.
Дослідження щодо оздоблення вишивкою проводять у багатьох країнах світу (Німеччина, Японія, Китай, Корея, США та інші). Основними напрямками досліджень є: вишивальне обладнання і відповідне програмне забезпечення (фірм “Wilсom”, “Embird” та інших); матеріали для вишивання; нові способи обробки цих матеріалів тощо. В Україні більшість досліджень, які направлені на вивчення народної вишивки проводять технологи, математики, механіки, мистецтвознавці. Використанням в сучасному одязі елементів народного вбрання займались науковці Чупріна Н.В., Славінська А.Л., Баранова А.І., Ніколаєва Т.В. Моделювання та синтез складних зображень симетричної структури українського орнаменту розглянула Березька К.М. Вагомий внесок у вивчення національної культури, зокрема Подільського регіону, внесли науковці Селівачов М.Р., Булгакова-Ситник Л.П.
Проте, питання оздоблення жіночих костюмів машинною вишивкою, виготовленою технікою “хрест”, з урахуванням українських народних традицій, досліджені недостатньо. При машинному вишиванні виникають проблеми пов'язані з вибором видів орнаментів, їх розташуванням на деталях одягу, утворенням зайвих стібків, що знижує якість вишивки і виробу в цілому. Невирішеними є питання визначення технологічних параметрів вишивки таких, як довжина стібків, товщина нитки і вибір кольорів вишивальних ниток. Наявна інформація щодо виготовлення одягу, оздобленого вишивкою, індивідуальна в межах кожного підприємства і пов'язана з конкретними практичними напрацюваннями, але науково не обґрунтована.
Тому, актуальними є дослідження, направлені на підвищення якості і розробку процесу оздоблення машинною вишивкою жіночих костюмів з урахуванням українських народних традицій в умовах масового виробництва.
Genre Інше
Topic процес
Identifier Засорнова, І. О. Розробка процесу оздоблення вишивкою жіночих костюмів з урахуванням українських народних традицій : наук.-дослід. робота : 05.08.19 / І. О. Засорнова ; Хмельниц. нац. ун-т. – Хмельницький, 2014. – 139 с.