Запис Детальніше

Вплив низькотемпературного зберігання та обробки ультразвуком плаценти на антиоксидантні властивості її екстрактів

Vernadsky National Library of Ukraine

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Вплив низькотемпературного зберігання та обробки ультразвуком плаценти на антиоксидантні властивості її екстрактів
 
Creator Розанова, С.Л.
Науменко, Є.Й.
Нардід, Е.О.
 
Subject Теоретическая и экспериментальная криобиология
 
Description Представлено експериментальні дані щодо оцінки впливу низькотемпературного зберігання плаценти та способу
отримання екстрактів плаценти людини (ЕПЛ) на їх антиоксидантні властивості, які визначали за здатністю відновлювати
тривалентне залізо та ABTS+-радикал, хелатувати іони заліза, а також за вмістом фенольних сполук, величиною активності
каталази та супероксиддисмутази. Показано, що зберігання плацент при –196°С протягом 6 місяців не впливало на антиоксидантні
властивості одержаних із них екстрактів. Встановлено, що застосування ультразвукових коливань при отриманні
ЕПЛ не тільки скорочує строк екстракції, але й є ефективним фактором збереження їх антиоксидантних властивостей.
Представлены экспериментальные данные по оценке влияния низкотемпературного хранения плаценты и
способа получения экстрактов плаценты человека (ЭПЧ) на их антиоксидантные свойства, которые оценивали по
способности восстанавливать трехвалентное железо и ABTS+-радикал, хелатировать ионы железа, а также по содержанию
фенольных соединений, величине активности каталазы и супероксиддисмутазы. Показано, что хранение плацент при
–196°С в течение 6 месяцев не влияло на антиоксидантные свойства получаемых из них экстрактов. Установлено, что
применение ультразвуковых колебаний при получении ЭПЧ не только сокращает срок экстракции, но и является
эффективным фактором для сохранения их антиоксидантных свойств.
The experimental data concerning evaluation of low temperature storage and ways of placenta extract obtaining
influences on human placenta extract (HPE) antioxidant properties are provided. HPE antioxidant properties were estimated by
capacity to reduce the ferric iron and ABTS+ radical, to chelate ferrous ions, by phenolic compound content and the value of catalase
and superoxid dismutase activity. Six-month placentae storage at –196°С has been shown not to affect HPE antioxidant activity.
Moreover ultrasonic wave's application during obtaining of HPE either decreases the time of extraction or is effective factor of
extracts' antioxidant properties preservation.
 
Date 2018-06-17T11:13:31Z
2018-06-17T11:13:31Z
2015
 
Type Article
 
Identifier Вплив низькотемпературного зберігання та обробки ультразвуком плаценти на антиоксидантні властивості її екстрактів / С.Л. Розанова, Є.Й. Науменко, Е.О. Нардід // Проблемы криобиологии и криомедицины. — 2015. — Т. 25, № 3. — С. 255–266. — Бібліогр.: 34 назв. — укр.
0233-7673
http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/137428
57.086.13:534.8:61846-085.451.16
 
Language uk
 
Relation Проблемы криобиологии и криомедицины
 
Publisher Інститут проблем кріобіології і кріомедицини НАН України