Запис Детальніше

Ліквідація нерентабельних вугледобувних підприємств: шляхи зменшення негативного впливу на навколишнє природне середовище

Vernadsky National Library of Ukraine

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Ліквідація нерентабельних вугледобувних підприємств: шляхи зменшення негативного впливу на навколишнє природне середовище
 
Creator Павличенко, А.В.
Плахотній, С.А.
 
Description На даний момент відсутні чіткі механізми закриття шахт, які б враховували усі екологічні наслідки від моменту припинення роботи технологічного обладнання до розробки стратегії сталого функціонування постіндустріальних територій. Встановлено, що ліквідація нерентабельних вугільних шахт не забезпечує припинення їх впливу на компоненти довкілля. В більшості випадків екологічні проблеми, що виникають на різних етапах ліквідації нерентабельних шахт, значно впливають на подальший розвиток і напрямки використання прилеглих територій. Проектами ліквідації шахт передбачається, що всі джерела негативного впливу на навколишнє природне середовище повинні бути усунені до моменту закінчення комплексу робіт з закриття шахти. Виходячи з поняття про можливі екологічні ризики в процесі виконання ліквідаційних робіт на вугільних шахтах, зроблено висновок про підходи до оцінки ступеня ризику виникнення будь-якої негативної ситуації. Ці підходи абсолютно рівнозначні і можуть бути використані при формуванні методологічних підходів з встановлення пріоритетності та порядку виконання природоохоронних заходів на вугільних шахтах, що ліквідуються.
На данный момент отсутствуют четкие механизмы закрытия шахт, которые бы учитывали все экологические последствия от момента прекращения работы технологического оборудования до разработки стратегии устойчивого функционирования постиндустриальных территорий. Установлено, что ликвидация нерентабельных угольных шахт не обеспечивает прекращения их воздействия на компоненты окружающей среды. В большинстве случаев экологические проблемы, возникающие на различных этапах ликвидации нерентабельных шахт, значительно влияют на дальнейшее развитие и направления использования прилегающих территорий. Проектами ликвидации шахт предполагается, что все источники негативного воздействия на окружающую среду должны быть устранены до момента окончания комплекса работ по закрытию шахты. Исходя из понятия о возможных экологических рисках в процессе выполнения ликвидационных работ на угольных шахтах, сделан вывод о подходах к оценке степени риска возникновения любой негативной ситуации. Эти подходы абсолютно равнозначны и могут быть использованы при формировании методологических подходов по установлению приоритетности и порядка выполнения природоохранных мероприятий на ликвидируемых угольных шахтах.
Nowadays there no proper mechanisms of mines closure, which would consider all
ecological consequences from technological equipment stopping to the development of sustainable
functioning strategy for post-industrial territories. It is stated that liquidation of not-paying coal
mines does not ensure their influence stopping on the environmental components. In most cases the
ecological problems arising on different stages of not-paying mines liquidation affect the further
development and ways of use of adjacent territories. Mines liquidation projects consider all sources
of negative influence on natural environment to be eliminated by the end of mine closure process.
As based on the concept of all possible ecological risks in the process of coal mines liquidation, the
conclusion is drawn about the approaches to assessment of the degree of any negative situation occurrence.
The approaches are absolutely equal and can be used while developing methodological
base for concession of priority and procedure for nature-conservative measures for coal mines under
liquidation.
 
Date 2018-06-18T15:32:54Z
2018-06-18T15:32:54Z
2016
 
Type Article
 
Identifier Ліквідація нерентабельних вугледобувних підприємств: шляхи зменшення негативного впливу на навколишнє природне середовище / А.В. Павличенко, С.А. Плахотній // Геотехнічна механіка: Міжвід. зб. наук. праць. — Дніпропетровск: ІГТМ НАНУ, 2016. — Вип. 130. — С. 257-262. — Бібліогр.: 8 назв. — укр.
1607-4556
http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/138337
622.333.012.2:504.06
 
Language uk
 
Relation Геотехнічна механіка
 
Publisher Інститут геотехнічної механіки імені М.С. Полякова НАН України