Запис Детальніше

Порушення системи кровообігу у дорослого населення, евакуйованного з м. Припяті та 30-км зони у віддалений період після аварії на ЧАЕС

Vernadsky National Library of Ukraine

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Порушення системи кровообігу у дорослого населення, евакуйованного з м. Припяті та 30-км зони у віддалений період після аварії на ЧАЕС
 
Creator Капустинська, О.А.
 
Subject Клинические аспекты медицины транспорта
 
Description У статті представлено стан захворюваності системи кровообігу дорослого населення, що евакуйовано з м. Прип'яті і 30-км зони внаслідок аварії на ЧАЕС. На підставі проведених досліджень встановлено, що доросле евакуйоване населення піддалося дії негативних факторів, пов'язаних з евакуацією, що не могло не позначитися на стані їхнього здоров'я. Захворювання системи кровообігу залишаються однією з найпоширеніших патологій серед даної категорії постраждалих. Встановлено, що в перші роки після аварії перше місце в структурі захворюваності системи кровообігу займала гіпертонічна хвороба. Через 25 років після аварії відмічається тенденція до збільшення органічних порушень з боку системи кровообігу, в першу чергу за рахунок ішемічної хвороби серця. З ростом періоду спостереження рівень цереброваскулярних захворювань зростає з 6,5% (1988-1992 рр..) До 15, 8% в 2009-2010 рр.. З'ясовані істотні відмінності у вікових групах (до 40 років і старше 40 років) в рівнях окремих нозологічних форм. У осіб у віці старше 40 років пріоритетною нозологічною формою зареєстровано ішемічну хворобу серця (на відміну від осіб до 40 років, де частіше виявляється гіпертонічна хвороба). Показані також відмінності в захворюваності в залежності від статі. На протязі всього періоду спостереження рівень захворюваності чоловіків прогресивно зростав і максимальних величин досяг на етапі 2003-2008 рр.. У 2009-2010 рр.. чоловіки частіше хворіли на гострий інфаркт міокарда, кардіоміопатії та цереброваскулярні захворювання.
В статье представлено состояние заболеваемости системы кровообращения взрослого населения, эвакуированное из г. Припяти и 30;км зоны в результате аварии на ЧАЭС. На основании проведенных исследований установлено, что взрослое эвакуированное население подверглось действию негативних факторов, связанных с эвакуацией, что не могло не сказаться на состоянии их здоровья. Заболевания системы кровообращения остаются одной из распространенных патологий среди данной категории пострадавших. Установлено, что в первые годы после аварии первое место в структуре заболеваемости системы кровообращения занимала гипертоническая болезнь. Через 25 лет после аварии отмечается тенденция к увеличению органических нарушений со стороны системы кровообращения, в первую очередь за счет ишемической болезни сердца. С увелечением периода наблюдения уровень цереброваскулярных заболеваний возрастает с 6,5% (1988;1992 гг.) до 15, 8% в 2009- 2010 гг. Выяснены существенные отличия в возрастных группах ( до 40 лет и старше 40 лет) в уровнях отдельных нозоологических форм. У лиц в возрасте старше 40 лет приоритетной нозоологической формой в отличие от лиц до 40 лет, где чаще выявляется гипертоническая болезнь, зарегистрировано ишемическую болезнь сердца. Показаны также отличия в заболеваемости в зависимости от пола. На протяжении всего периода наблюдения уровень заболеваемости мужчин прогресивно возрастал и максимальних величин достиг на этапе 2003-2008 гг. В 2009-2010 гг. мужчины чаще болели на острый инфаркт миокарда, кардиомиопатии и цереброваскулярные заболевания.
This article represents the state of
blood system morbidity among adult
population, evacuated from Prypyat’ city
and 30;km area after an accident in CNPP.
By virtue of completed researches it
was stated that adult evacuated population
went through influence of harmful factors,
which were connected with evacuation and
which obviously reflected on population’s
health state. Blood system diseases remain
most widespread pathologies among
particular category of victims.
It was stated that in the first years after
the accident, hypertonic disease was on the
first place in blood system morbidity
structure. 25 years after an accident organic
disorders in blood system tend to increase,
particularly because of ischemic heart
disease. Level of cerebrovascular diseases
grows from 6,5% (1988;1992 yrs) to 15,8%
in 2009;2010 during research period
expansion.
Significant differences in age groups
(unto 40 years and 40 and older) were
cleared out in particular nosological forms’
levels. Persons aged unto 40 years
comparing to those who are 40 and older
(who have hypertonic disease more often)
have ischemic heart diseases as prior
nosological form. Differences in morbidity
depending on gender also were shown.
During all research period male disease level
progressively increased and reached top
level in 2003;2008 yrs period. In 2009;2010
male population frequently got ill with sharp
myocardial infarction, cardiomyopathy and
cerebrovascular diseases.
 
Date 2018-06-19T12:41:21Z
2018-06-19T12:41:21Z
2013
 
Type Article
 
Identifier Порушення системи кровообігу у дорослого населення, евакуйованного з м. Припяті та 30-км зони у віддалений період після аварії на ЧАЕС / О.А. Капустинська // Актуальні проблеми транспортної медицини. — 2013. — № 1 (31). — С. 62-70. — Бібліогр.: 29 назв. — укр.
http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/138740
616.41
 
Language uk
 
Relation Актуальні проблеми транспортної медицини
 
Publisher Фізико-хімічний інститут ім. О.В. Богатського НАН України