Гігієнічна оцінка збалансованості раціонів харчування дітей дошкільного віку в дитячих навчальних закладах м. Чернівці за вмістом жирів та поліненасичених жирних кислот
Цифровий Репозиторій - Інтелектуальні Фонди Буковинського державного медичного університету
Переглянути архів ІнформаціяПоле | Співвідношення | |
Title |
Гігієнічна оцінка збалансованості раціонів харчування дітей дошкільного віку в дитячих навчальних закладах м. Чернівці за вмістом жирів та поліненасичених жирних кислот
|
|
Creator |
Власик, Леонід Іванович
Кушнір, Оксана Василівна Грачова, Тамара Іванівна Фундюр, Наталія Миколаївна Жуковський, Олег Михайлович Іфтода, Оксана Миколаївна |
|
Subject |
добові раціони харчування дітей
збалансованість жирової складової раціону вміст поліненасичених жирних кислот дитячі навчальні заклади м. Чернівці суточные рационы питания детей сбалансированность жировой составляющей содержание полиненасыщенных жирных кислот детские образовательные учреждения г. Черновцы daily nutrition ration of children balance of fats constituent polyunsaturated fatty acids content preschool institutions |
|
Description |
Вивчено та проаналізовано якісний та кількісний склад добових раціонів харчування дітей дошкільного віку, які відвідують дитячі навчальні заклади з наступною гігієнічною оцінкою збалансованості їх жирової складової. Аналіз харчових раціонів, проведений у 9 дитячих навчальних закладах м. Чернівці засвідчив, що харчування дітей було різноманітним, дотримувалися кратність харчування, інтервали між прийомами їжі, послідовність прийому страв та розподіл енергетичної цінності раціону за прийомами їжі. Встановлено зменшення у раціонах харчування кількості продуктів, які є джерелами жирів тваринного і рослинного походження (м'яса та виробів з нього, рибних продуктів, яєць, олії, молока та кисломолочних продуктів, сирів). Встановлено недостатній вміст у харчових раціонах поліненасичених жирних кислот родини ω-3. Співвідношення ω-6 : ω-3 становило 32:1, що не відповідало рекомендованому. Отримані результати та висновки лягли в основу розробки рекомендацій щодо корекції фактичного харчування дітей дошкільного віку, які відвідують дитячі навчальні заклади м. Чернівці.
|
|
Date |
2018-06-25T08:37:01Z
2018-06-25T08:37:01Z 2015 |
|
Type |
Article
|
|
Identifier |
УДК 613.22.006.83:613.288
http://dspace.bsmu.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/13953 |
|
Language |
other
|
|
Format |
application/pdf
|
|
Publisher |
Клінічна та експериментальна патологія
|
|