Запис Детальніше

Вплив мінеральних добрив на формування поживного режиму ґрунту при вирощуванні пшениці озимої

CUNTUR

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Вплив мінеральних добрив на формування поживного режиму ґрунту при вирощуванні пшениці озимої
Влияние минеральных удобрений на формирование питательного режима почвы при возделывании пшеницы озимой
Impact of fertilizers on nutrient regime soil formation in winter wheat growing
 
Creator Гамаюнова, Валентина Василівна
Смірнова, Ірина Вікторівна
Гамаюнова, Валентина Васильевна
Смирнова, Ирина Викторовна
Gamajunova, Valentina
Smirnova, Irina
 
Subject пшениця озима
мінеральні добрива
фази розвитку рослин
рухомі елементи живлення
вміст у ґрунті
пшеница озимая
минеральные удобрения
фазы развития растений
подвижные элементы питания
содержание в почве
winter wheat
fertilizers
plant growth phase
driven by batteries content in the soil
 
Description В статті наведено дані щодо формування поживного режиму чорнозему південного при вирощуванні двох сортів пшениці озимої залежно від доз і співвідношень внесених мінеральних добрив. Дослідження проводили впродовж 2010-2013 рр. на базі Навчального науково-практичного центру Миколаївського НАУ. Показано вміст рухомих сполук азоту, фосфору і калію в ґрунті в основні періоди розвитку рослин пшениці озимої та їх зміни упродовж вегетації. Коротко висвітлено значення основних елементів живлення для культури пшениці озимої.
Встановлено, що за внесення мінеральних добрив під пшеницю озиму у чорноземі південному збільшується вміст рухомих елементів живлення – нітратів, рухомого фосфору та обмінного калію. Зазначене свідчить, що внесені добрива оптимізують живлення рослин. У сезонній динаміці – від сівби до повної стиглості зерна кількість рухомих NPK в грунті істотно знижується, проте залишається більш високою порівняно з неудобреним контролем.
В статье приведены данные по формированию питательного режима чернозема южного при выращивании двух сортов пшеницы озимой в зависимости от доз и соотношений внесенных минеральных удобрений. Исследования проводены в течение 2010-2013 гг. на базе Учебного научно-практического центра Николаевского НАУ. Показано содержание подвижных соединений азота, фосфора и калия в почве в основные периоды развития растений пшеницы озимой и их изменения в течение вегетации. Коротко освещено значение основных элементов питания для этой культуры.
Установлено, что при внесении минеральных удобрений под пшеницу озимую в черноземе южном увеличивается содержание подвижных элементов питания - нитратов, подвижного фосфора и обменного калия. Указанное свидетельствует, что внесенные удобрения улучшают питание растений. В сезонной динамике - от сева до полной спелости зерна количество подвижных NPK в почве существенно снижается, однако остается более высоким в сравнении с неудобреным контролем.
The article presents data on the formation of black soil nutrient regime in the southern growing two varieties of winter wheat depending on the dose and ratio of chemical fertilizers. The study was conducted during the 2010-2013 biennium. Training at the Research Center of Mykolayiv NAU. Displaying content moving nitrogen, phosphorus and potassium in the soil in fixed periods of winter wheat plants and their changes during the growing season. Brief highlights the importance of main nutrients for crops of winter wheat.
Our research found that the application of mineral fertilizers under winter wheat in the Southern black increases the content of mobile batteries - nitrates, phosphorus and rolling exchange of potassium. The above shows that fertilizers optimize power plants. In the seasonal dynamics - from sowing to full ripeness number of mobile NPK in soil significantly reduced, but remains higher compared to neudobrenym control
 
Date 2018-04-25T12:43:00Z
2018-04-25T12:43:00Z
2017
 
Type Article
 
Identifier Гамаюнова В. В. Вплив мінеральних добрив на формування поживного режиму грунту при вирощуванні пшениці озимої / В. В. Гамаюнова, І. В. Смірнова // Вісник Сумського національного аграрного університету. - Суми, 2017. – Вип. 2. - С. 49 -52. - Серія «Агрономія і біологія».
http://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/3317
 
Language other
 
Format application/pdf