Фізико-хімічні властивості вовни та жиропоту вівцематок за умов використання у раціонах різних рівнів йоду
CUNTUR
Переглянути архів ІнформаціяПоле | Співвідношення | |
Title |
Фізико-хімічні властивості вовни та жиропоту вівцематок за умов використання у раціонах різних рівнів йоду
Физико-химические свойства шерсти и жиропота овцематок в условиях использования в рационах разных уровней йода. Physical and chemical properties of wool and wool grease of ewes under the different iodine level in their diet. |
|
Creator |
Стапай, П.В.
Параняк, Н.М. Ткачук, В.М. Параняк, Н.Н. Stapay, P. Paranyak, N. Tkachuk, V. |
|
Subject |
вівці
раціон йод вовна жиропіт ліпіди овцы рацион шерсть жиропот липиды sheep diet iodine wool wool grease lipids |
|
Description |
Наведено результати дослідження впливу підвищених рівнів йоду на 25 і 50% у раціонах вівцематок асканійської тонкорунної породи на фізико-хімічні властивості вовни та захисні властивості жиропоту. Встановлено, що збільшення норм йоду в раціонах вівцематок таврійського типу асканійської тонкорунної породи на 25% призводить до покращення хімічного складу і фізичних показників вовни за рахунок збільшення у вовні вмісту загальної сірки на 14%, цистину – на 3,5% і міцності волокон – на 10%. Покращення захисних властивостей вовняного воску відбувається завдяки зменшенню вмісту полярних ліпідів, неетерифікованих жирних кислот (НЕЖК), сквалену і збільшенню неетерифікованого холестеролу та ланостеролу у його складі. Збільшення норм йоду в раціонах вівцематок таврійського типу асканійської тонкорунної породи на 50% не призводить до позитивних змін досліджуваних показників вовни. Приведены результаты исследования влияния повышенных уровней йода на 25 и 50% в рационах овцематок асканийской тонкорунной породы на физико- химические свойства шерсти и защитные свойства жиропота. Установлено, что увеличение норм йода в рационах овцематок таврийского типа асканийской тонкорунной породы на 25% приводит к улучшению химического состава и физических показателей шерсти за счет увеличения в шерсти содержания общей серы на 14%, цистина – на 3,5% и прочности волокон – на 10%. Улучшение защитных свойств шерстного воска происходит благодаря уменьшению содержания полярных липидов, неэтерифицированных жирных кислот (НЭЖК), сквалена и увеличению неэтерифицированного холестерола и ланостерола в его составе. Увеличение норм йода в рационах овцематок таврийского типа асканийской тонкорунной породы на 50% не приводит к позитивным изменениям исследуемых показателей шерсти. The results of the influence of elevated iodine level (25 and 50% respectively) in Askanian fine-flees ewe’s diet on physical-chemical properties of wool and wool grease characteristics and their protective were presented. It was established that elevated iodine level on 25% in the diet of Tavria type of Askanian fine-flees ewe’s accompanied by improvement of the chemical composition and physical characteristics of wool due to the increase the total sulfur content of wool by 14%, cystine – 3,5%, strength of fibers – 10%. Improving protective qualities of wool waxisby reducing due to the low polar lipids, NEFA, squalene and high level of non-esterified cholesterol and lanosterol in its composition. The increase of iodine level on 50% in the diet of Tavria type of Askanian fine-flees ewe’s has not positive impact on the indices of wool. |
|
Date |
2015-03-24T08:38:45Z
2015-03-24T08:38:45Z 2013 |
|
Type |
Other
|
|
Identifier |
Стапай П. В. Фізико-хімічні властивості вовни та жиропоту вівцематок за умов використання у раціонах різних рівнів йоду / П. В. Стапай, Н. М. Параняк, В. М. Ткачук // Вісник аграрної науки Причорномор’я. – 2013. – Вип. 4 (76), Т. 2, Ч. 2. – С. 150-154.
http://hdl.handle.net/123456789/1491 |
|
Language |
other
|
|
Format |
application/pdf
|
|
Publisher |
Миколаївський національний аграрний університет
|
|