Запис Детальніше

Фізико-хімічні властивості вовни та жиропоту вівцематок за умов використання у раціонах різних рівнів йоду

CUNTUR

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Фізико-хімічні властивості вовни та жиропоту вівцематок за умов використання у раціонах різних рівнів йоду
Физико-химические свойства шерсти и жиропота овцематок в условиях
использования в рационах разных уровней йода.
Physical and chemical properties of wool and wool grease of ewes under the different
iodine level in their diet.
 
Creator Стапай, П.В.
Параняк, Н.М.
Ткачук, В.М.
Параняк, Н.Н.
Stapay, P.
Paranyak, N.
Tkachuk, V.
 
Subject вівці
раціон
йод
вовна
жиропіт
ліпіди
овцы
рацион
шерсть
жиропот
липиды
sheep
diet
iodine
wool
wool grease
lipids
 
Description Наведено результати дослідження впливу підвищених рівнів йоду на 25 і 50%
у раціонах вівцематок асканійської тонкорунної породи на фізико-хімічні
властивості вовни та захисні властивості жиропоту.
Встановлено, що збільшення норм йоду в раціонах вівцематок таврійського
типу асканійської тонкорунної породи на 25% призводить до покращення
хімічного складу і фізичних показників вовни за рахунок збільшення у вовні вмісту
загальної сірки на 14%, цистину – на 3,5% і міцності волокон – на 10%.
Покращення захисних властивостей вовняного воску відбувається завдяки
зменшенню вмісту полярних ліпідів, неетерифікованих жирних кислот (НЕЖК),
сквалену і збільшенню неетерифікованого холестеролу та ланостеролу у його
складі.
Збільшення норм йоду в раціонах вівцематок таврійського типу асканійської
тонкорунної породи на 50% не призводить до позитивних змін досліджуваних
показників вовни.
Приведены результаты исследования влияния повышенных уровней йода на
25 и 50% в рационах овцематок асканийской тонкорунной породы на физико-
химические свойства шерсти и защитные свойства жиропота.
Установлено, что увеличение норм йода в рационах овцематок таврийского
типа асканийской тонкорунной породы на 25% приводит к улучшению химического
состава и физических показателей шерсти за счет увеличения в шерсти
содержания общей серы на 14%, цистина – на 3,5% и прочности волокон – на 10%.
Улучшение защитных свойств шерстного воска происходит благодаря
уменьшению содержания полярных липидов, неэтерифицированных жирных
кислот (НЭЖК), сквалена и увеличению неэтерифицированного холестерола и
ланостерола в его составе.
Увеличение норм йода в рационах овцематок таврийского типа асканийской
тонкорунной породы на 50% не приводит к позитивным изменениям исследуемых
показателей шерсти.
The results of the influence of elevated iodine level (25 and 50% respectively) in
Askanian fine-flees ewe’s diet on physical-chemical properties of wool and wool grease
characteristics and their protective were presented.
It was established that elevated iodine level on 25% in the diet of Tavria type of
Askanian fine-flees ewe’s accompanied by improvement of the chemical composition and
physical characteristics of wool due to the increase the total sulfur content of wool by 14%,
cystine – 3,5%, strength of fibers – 10%. Improving protective qualities of wool waxisby
reducing due to the low polar lipids, NEFA, squalene and high level of non-esterified
cholesterol and lanosterol in its composition.
The increase of iodine level on 50% in the diet of Tavria type of Askanian fine-flees
ewe’s has not positive impact on the indices of wool.
 
Date 2015-03-24T08:38:45Z
2015-03-24T08:38:45Z
2013
 
Type Other
 
Identifier Стапай П. В. Фізико-хімічні властивості вовни та жиропоту вівцематок за умов використання у раціонах різних рівнів йоду / П. В. Стапай, Н. М. Параняк, В. М. Ткачук // Вісник аграрної науки Причорномор’я. – 2013. – Вип. 4 (76), Т. 2, Ч. 2. – С. 150-154.
http://hdl.handle.net/123456789/1491
 
Language other
 
Format application/pdf
 
Publisher Миколаївський національний аграрний університет