Запис Детальніше

Визначення залишкових кількостей антибіотиків тетрациклінової групи в продукції птахівництва мікробіологічним методом

CUNTUR

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Визначення залишкових кількостей антибіотиків тетрациклінової групи в продукції птахівництва мікробіологічним методом
Определение остаточного
количества антибиотиков тетрациклиновой группы в продукции
птицеводства микробиологическим методом.
Determination of the residual amounts
of antibiotics of the tetracycline group in poultry products
microbiological methods.
 
Creator Гаркавенко, Т. О.
Азиркіна, І. М.
Гаркавенко, Т. А.
Азыркина, И. М.
Garkavenko, T.
Azyrkina, I.
 
Subject тест-культура Bac. cereusATCC 11778
тетрациклін
окситетрациклін
хлортетрациклін
доксициклін
м'ясо птиці
яйця
NAT-screening
яєчні продукти
тетрациклин
окситетрациклин
хлортетрациклин
доксициклин
мясо птицы
яйца
NAT-screening
яичные продукты
test culture Bac
cereus ATCC 11778
tetracycline
oxytetracycline
chlortetracycline
doxycycline
poultry
eggs
NAT-screening
egg products
 
Description У статті наведено дані апробації та валідації методу «NAT
screening» визначення залишкової кількості антибіотиків
тетрациклінової групи в продукції птахівництва мікробіологічним
методом. Визначено місце мікробіологічного методу «NAT-screening», який дозволяє досліджувати велику кількість проб, потребує мінімальної
кількості часу та розхідних матеріалів і забезпечує ідентифікацію
залишкових кількостей антимікробних препаратів до групи.
В статье приведены данные апробации и валидации метода
определения остаточного количества антибиотиков тетрациклиновой
группы в продукции птицеводства микробиологическим методом «NAT
screening». Определено место микробиологического метода «NAT
screening», который позволяет исследовать большое количество проб,
требует минимального количества времени и расходных материалов и
обеспечивает идентификацию остаточных количеств антимикробных
препаратов группы.
Formulation of the problem A pressing problem today remains the
effective control of poultry products for the availability of residual amounts of
tetracycline group antibiotics, due to the fact that getting through the food
chain to the human body, can cause overgrowth, toxemia, allergic reactions,
secondary fungal infections, violation of mineral metabolism, is osteotropic and
promote the development of antibiotic-resistant microorganisms in humans.
State of studying the problem Now in Ukraine as part of periodic
monitoring of poultry with the help of microbiological method only the residual
amount of tetracycline is examinated. However, in September 2016 in
connection with the entry into force of the Order. №695 from 08. 06. 2013,
criteria of study of poultry products under the periodic control residual
amounts of tetracycline antibiotics (oxytetracycline, doxycycline, tetracycline,
hlorthlortetratsyklin) are expanded .
The purpose and objectives of research Conduct testing and
validation of qualitative microbiological «NAT-screening» method, determination
of tetracycline antibiotics in poultry, eggs and egg products.
Research methodology The basis of this method is the principle of
diffusion in agar, the ability of antibiotics to diffuse to the tight nutrient media
inoculated by specific sensitive test organism causing inhybuvannya zone.
This is reflected in the emergence of clearly defined agar, net growth of the
test culture zones. Basically we took the microbiological screening method -
«NAT-screening», which is used by the EU.
Results and discussion The results are treated by methods of
variation statistics using the program «Microsoft Excel – 15,0» from calculating
the arithmetic mean (M), standard deviation (m) and the level of probability (p)
by Student's table. We determined the accuracy, specificity, sensitivity of
method.
Conclusions and recommendations for further research
Established that sensitivity of European microbiological method «NAT
screening» of residual amounts of tetracycline antibiotics for meat was 50 mg /
kg for eggs and egg products - 100 mg/kg, corresponding MDR European law
and order №695 from 06. 08. 2013
Prospects for further research Due to expansion of studying criteria
of poultry products to residual amounts antibiotics tetracycline group within
the periodic monitoring should introduce the work of laboratories «NAT
screening».
 
Date 2017-02-06T13:00:39Z
2017-02-06T13:00:39Z
2016
 
Type Other
 
Identifier Гаркавенко Т. О. Визначення залишкових кількостей антибіотиків тетрациклінової групи в продукції птахівництва мікробіологічним методом / Т. О. Гаркавенко, І. М. Азиркіна // ВІсник агараної науки Причорномор'я. - 2016. - Вип. 2 (89), Ч. 1. - С. 60-68.
http://hdl.handle.net/123456789/1948
 
Language other
 
Format application/pdf
 
Publisher Миколаївський національний аграрний університет