Запис Детальніше

Вплив генотипових факторів на якісні показники вовнової та м’ясної продуктивності овець

CUNTUR

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Вплив генотипових факторів на якісні показники вовнової та м’ясної продуктивності овець
Влияние генотипических
факторов на качественные показатели шерстной и мясной
продуктивности овец.
Influence of genotypic factors on
qualitative indicators of wool and meat sheep production.
 
Creator Калиниченко, Галина Іванівна
Коваль, Ольга Анатоліївна
Калиниченко, Галина Ивановна
Коваль, Ольга Анатольевна
Kalynychenko, Halyna
Koval, Ol'ha
 
Subject вовна
баранина
забійний вихід
коефіцієнт м’ясності
wool
lamb meat
slaughter yield
meat ratio
шерсть
баранина
убойный выход
коэффициент мясности
 
Description Наведено дані досліджень вовнової та м’ясної продуктивності
овець різних генотипів. Встановлено, що найбільший настриг немитої
вовни відмічено у ярок асканійськихкросбредів. Доведено, що баранці
асканійської м’ясо-вовнової породи одеського типу та асканійських
кросбредів характеризуються кращими забійними якостями.
Приведены данные исследований шерстной и мясной
продуктивности овец разных генотипов. Установлено, что наибольший настриг немытой шерсти отмечен у ярок асканийских кроссбредов.
Выявлено, что баранчики асканийской мясо-шерстной породы одесского
типа и асканийских кроссбредов характеризуются лучшими убойными
качествами.
The comparative study results of wool and meat production of Ascanian
wool-meat, Ascanian fine-wool and Ascanian crossbred sheep are shown.
Quantitive indicators of wool productivity — unwashed and washed wool
shearings. Wool is a peculiar s tuff which consists of very desparate pieces in
terms of chemical nature, physical character, minute structure. Therefore it’s
completely compliant with the composition material status.
The special aspects of lamb meat are a specific delicious taste of wild and
second-to-none dainty, contains two-three times as little cholesterol than pork
and beef; abundant source of irreplaceable amino acids, calcium, phosphorus,
ferrum, microelements, vitamins B, desirable aromatic and flavoring substances
and promoting agent.
As follows from the study the ratio of the Ascanian meat-wool bred wool
to the crossbred, homogeneous and half-bred wool is 50 to 58 of quality. In
case of Ascanian crossbred sheep staple fleece consists of transient wool,
filament breadth is 58-48 of quality. The ration of the wool of Ascanian fine
wool gimmers to fine-wool, homogeneous is 60 of quality.
The crude wool shearing of Ascanian crossbred gimmers proved to be the
biggest and equals 4. 4 kg, clean wool — 2,8 kg. As to clean wool shearing,
they apparently top Ascanian fine-wool sheep born in the same year. Clean
fiber yield of the test Ascanian meat-wool bred of Odessa type and Ascanian
crossbred sheep most probably tops the indicators of the control group gimmers
and equals 62,8%, 63,5% and 45,2% respectively.
It has been proved that Ascanian meat-wool lambs of Odessa type and
Ascanian crossbred sheep are marked by the highest slaughter qualities. Thus,
before-slaughter weight of Ascanian meat-wool sheep of Odessa type and
Ascanian crossbred sheep compared to Ascanian Ascanian fine-wool bred was
bigger by 12,0 kg and 12,8 kg, or by 41,1% and 43,8%. It has been proved that
Ascanian meat-wool bred of Odessa type has the highest meat ratio and equals
4,3. Upon those indications Ascanian crossbred sheep are inferior by 0,4,
and Ascanian fine-wool sheep by 0,5. Ascanian mean-wool lambs of Odessa
type as well as Ascanian crossbred sheep have the biggest flesh yield per 1 kg
of before-slaughter body weight and it equals 366,5 g and 366, 7 g, which is by
27,5 g and 27,7 g bigger than Ascanian fine-wool sheep do.
 
Date 2017-02-13T12:56:23Z
2017-02-13T12:56:23Z
2016
 
Type Other
 
Identifier Калиниченко Г. І. Вплив генотипових факторів на якісні показники вовнової та м’ясної продуктивності овець / Г. І. Калиниченко , О. А. Коваль // Вісник аграрної науки Причорномор'я. - 2016. - Вип. 2 (89), Ч. 1. - С. 122-128.
http://hdl.handle.net/123456789/1952
 
Language other
 
Format application/pdf
 
Publisher Миколаївський національний аграрний університет