Запис Детальніше

Якість і безпечність молока корів за використання мікроелементів та вітаміну Е

CUNTUR

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Якість і безпечність молока корів за використання мікроелементів та вітаміну Е
Качество и безопасность молока коров при использовании
микроэлементови витамина Е.
Quality and
safety of cow milk for the use of trace elementsand vitamins E.
 
Creator Долгая, М. М.
Богороденко, С. В.
Ярьоменко, Ю. О.
Полєва, І. О.
Яременко, Ю. А
Полевая, И. А.
Dolgaya, M.
Bohorodenko, S.
Yaromenko, Y.
Polеvaya, I.
 
Subject вітамін Е
молоко корів
мікроелементи
продуктивність
соматичні клітини
хелати
витамин Е
молоко коров
vitamin E
cow milk
chelates
performance
traceelements
somaticcells
 
Description У статі наведено дані щодо впливу хелатів Cu, Zn, Mn та їх
сірчанокислих солей на показники якості і безпечності молока корів.
Показано, що компенсація нестачі цих мікроелементів у раціоні на 50%
та додаткове використання вітаміну Е у кількості 400 мг/гол/добу,
сприяло підвищенню вмісту жиру на 7,0%, білка на 2,12, і зменшенню
рівня соматичних клітин на 22,86% у молоці корів.
В статье приведены данные влияния хелатов Cu, Zn, Mn, и
ихсернокислых солей на показатели качества и безопасности молока
коров. Показано, что компенсация недостатка этих микроэлементов в
рационе на 50%, и дополнительное использование витамина Е в
количестве 400 мг/гол/сутки способствовало повышению содержания
жира на 7,0, белка на 2,12, и снижению уровня соматических клеток в
22,86% в молоке коров.
The article presents data on the effect of chelates Cu, Zn, Mn, and
sulfates on the quality and safety performance of cows milk. It is shown that
the compensation of the lack of trace elements in the diet by 50%, and the
additional use of vitamin E in an amount of 400 mg/head/day, increasing the
fat content contributed 7,0% protein and 2,12 to decrease the level of somatic
cells at 22,86% of cows milk. Feeding cows research groups chelates trace
elements Сopper, Zinc, Mangane and vitamin E has contributed to the overall
average daily milk yield on 3-month lactation cows in the experimental group
at 6,43%, in contrast to the control group. Analysis of the data shows that the
natural fat content milk yield for the entire period of the experiment was higher
at 6,65% in the experimental group of animals compared with control.
The additional introduction to experimental diet deficient cows the mixed
trace elements Copper, Zinc and Mangane in the form of sulphate salts and
their compounds in the form chelate complex with Vitamin E content of these
elements in milk cows all groups had no significant difference and ranged
maximum permissible concentration.
 
Date 2017-02-06T12:24:20Z
2017-02-06T12:24:20Z
2016
 
Type Other
 
Identifier Якість і безпечність молока корів за використання мікроелементів та вітаміну Е / М. М. Долгая, С. В. Богороденко, Ю. О. Ярьоменко, І. О. Полєва // Вісник аграрної науки Причорномор'я. - 2016. - Вип. 2 (89), Ч.1. - С. 93-101.
http://hdl.handle.net/123456789/1947
 
Language other
 
Format application/pdf
 
Publisher Миколаївський національний аграрний університет