Запис Детальніше

Кролятина – важливий резерв органічної продукції

CUNTUR

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Кролятина – важливий резерв органічної продукції
Кролятина – важный резерв органической
продукции.
Rabbit meat as the main organic production
reserve.
 
Creator Котелевич, В. А.
Kotelevych, V.
 
Subject кролятина
органічна продукція
екологічно чиста і безпечна
жива і забійна вага
органическое производство
экологически чистая и безопасная
живая и забойная масса
rabbit meat
organic production
ecologically pure and safe
live and slaughter weight
 
Description Забезпеченню населення екологічно чистими продуктами сприяє
органічне виробництво, в т. ч. кролятини, яка є високопоживним,
екологічно чистим дієтичним продуктом. Розвиток галузі
спецiалiзованого органічного м’ясного кролівництва для українського
сьогодення має великі економічні переваги, порівнюючи з іншими
напрямками м’ясного тваринництва. Порівняльним аналізом якості
мяса кролів каліфорнійської скоростиглої та фландрів встановлено, що
жива вага, забійний вихід м’язової тканини, обмускульність тушок
залежать від породи та пори року. Продуктивність кролів у весняно –
літній період вища, ніж у осінньо – зимовий. Найбільшої живої та
забійної ваги досягли 4-ох місячні кролі, вирощені у весняно-літній
період,відповідно: бельгійський велетень (фландр) 3375±27,0 г та
каліфорнійці – 2956,5±6,74 г.
Обеспечению населения экологически чистыми продуктами
способствует органическое производство, в т. ч. кролятины, которая
является високопитательным экологически чистым диетическим
продуктом. Развитие отрасли специализированого органического
мясного кролеводства для украинского населения имеет большие
экономические преимущества по сравнению с другими отраслями
животноводства. Сравнительным анализом качества мяса кроликов
калифорнийской скороспелой и фландров установлено, что живая
масса, забойный выход мяса, обмускуленность тушек зависят от
породы и сезона года. Продуктивность кроликов в весенне-летний
период выше, чем в осенне – зимний. Найбольшую живую и забойную
массу имели 4-ох месячные кролики, вырощенные в весенне-летний
период, соответственно: бельгийский великан (фландр) 3375±27,0 г и
калифорнийская скороспелая – 2956,5±6,74 г.
The organic production which includes the rabbit meat that is a highly
nutritional ecologically pure diet product facilitates the supply of the
population with the ecologically pure products. Nowadays the development of
the specialized organic rabbit meat branch has particular economic
advantages for the Ukrainian industry as compared to the other branches of
animal breeding. The carcass of rabbits that were grown in the farm,
prosperous in infectious and parasitic diseases, pathological changes are
absent;
Meat rabbits 4-month old specialized meat breeds is high, almost equal
organoleptically-tasting performance. The taste, aroma, juiciness, color (on 5-
point scale) overall GPA in the spring-summer and autumn-winter periods was
respectively: California ripening - 4. 7 - 4. 8 and 4. 6 - 4. 7 ; Belgian giant
(flāneur) - 4. 8 - 5. 0 and 4. 7 - 4. 8 points. The rabbit meat comparative
analysis of Kalifornia and Flandria breeds shows that the live weight, output
the slaughter of muscular tissues, carcasses muscularity depends on the
breed and season. With the increase of muscle mass during intensive method
of growing rabbits to 4 months of age increases bone mass and absolute. The
productivity of rabbits in spring and summer period is higher comparing with
the autumn and winter one. Indicators slaughter withdrawal of Belgian giant
(spring - summer) is as close to the reference data precocious breeds of rabbits
-nutritional category for which the slaughter withdrawal specialized meat
breeds in 4-months of age can reach 50 to 56% The 4-month rabbits raised in
spring and summer period gained the highest live and slaughter weight:
Flander –¬ 3375 ± 27. 0 g and Kalifornia – 2956. 5 ± 6. 74 g breeds
correspondingly.
 
Date 2017-02-20T08:10:29Z
2017-02-20T08:10:29Z
2016
 
Type Other
 
Identifier Котелевич В. А. Кролятина – важливий резерв органічної продукції / В. А. Котелевич // Вісник аграрної науки Причорномор'я. - 2016. - Вип. 2 (89). Ч. 1. - С. 182-190.
http://hdl.handle.net/123456789/1959
 
Language other
 
Format application/pdf
 
Publisher Миколаївський національний аграрний університет