Запис Детальніше

Продуктивність бичків різних порід в умовах інноваційної технології виробництва яловичини

CUNTUR

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Продуктивність бичків різних порід в умовах інноваційної технології виробництва яловичини
Продуктивность бычков
различных пород в условиях инновационной технологии
производства говядины.
Productivity of Different Breed Bulls in
the Conditions of Innovation Technology of Beef Production.
 
Creator Ластовська, І. О.
Луценко, М. М.
Ластовская, И. А.
Lastovska, I.
Lutsenko, M.
 
Subject технологія
яловичина
бички
морфологічні показники крові
жива маса
середньодобовий приріст
м’ясна продуктивність
забійна маса
забійний вихід
технология
говядина
бычки
морфологические показатели крови
живая масса
среднесуточный прирост
мясная продуктивность
убойная масса
убойный выход
technology
beef
bulls
morphological parameters of blood
live weight
average daily weight gain
meet productivity
slaughter weight
slaughter output
 
Description У статті викладено результати досліджень з оцінки впливу нової
інноваційної технології виробництва яловичини на продуктивність,
фізіологічний стан та якість продукції бичків різних порід в умовах
реконструйованих приміщень з зонним розміщенням тварин.
Встановлено, що найвищі показники приросту живої маси та забійний
вихід, в умовах нової технології, отримано від бичків волинської м'ясної
породи.
В статье изложены результаты исследований по оценке влияния
новой инновационной технологии производства говядины на
производительность, физиологическое состояние и качество продукции
бычков разных пород в условиях реконструируемых помещений с зонным
размещением животных. Установлено, что высокие показатели
прироста живой массы и убойный выход в условиях новой инновационной
технологии, получено от бычков волынской мясной породы.
It was found, that the highest indicators of live weight gain at the new
technology conditions were received from the bulls of Volin Meet Breed, which
were on the level of 1005 gr per 24 hours. This indicator for bulls of Combine
Sentimental Breed were less for 2% and made 984 gr per 24 hours, and for
the bulls of Black Pockmarked Cattle average daily weight gains were 961 gr
per 24 hours.
The results evidence that the content of leukocytes in blood was at the
level of 8. 51…8. 90х109g/l, intensity of hemoglobin is 116. 4…118. 0 g/l, that
evidence about the normal physiological condition of experimental animal.
The content of general protein in the blood serum, albumens and
globulins evidence about the high resistance of experimental animals’ bodies.
The content of ketone bodies in blood on the level of 56. 5…62. 72 мг/л.
evidence about the balance of protein, carbohydrates and fat exchange
We tell about the animal productivity when they live according to their
live weight and fatness. However these indicators do not give full presentation
about the meat productivity and meat quality. The most exact and objective
data we can receive only after animal slaughtering.
During the research we establish, that the average live weight of control group
animal after hungry retention was less, then Experimental I for 9. 3 kg, or
1. 88%(P>0. 95), and for 21. 1 kg or 4. 26% (P>0. 999) compared to the
animals of group II. There is also less interior fat in animal carcass of young
cattle control group compared to the animals of Experimental group I for
9. 67%(P>0. 95), and Experimental group II for 15. 32% (P>0. 999).
We define as well, that the most slaughter output was observed on the
bulls of Experimental group II volin meat breed, which was at the level of
61. 6% and was more than the similar indicator of Experimental group I for
1. 5%, and of control group for 5. 3%.
 
Date 2017-02-20T08:41:00Z
2017-02-20T08:41:00Z
2016
 
Type Other
 
Identifier Ластовська І. О. Продуктивність бичків різних порід в умовах інноваційної технології виробництва яловичини / І. О. Ластовська, М. М. Луценко // Вісник аграрної науки Причорномор'я. - 2016. - Вип. 2 (89), Ч. 1. - С. 199-204.
http://hdl.handle.net/123456789/1961
 
Language other
 
Format application/pdf
 
Publisher Миколаївський національний аграрний університет