Запис Детальніше

Аналіз показників безпечності молока в умовах сільськогосподарського підприємства

CUNTUR

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Аналіз показників безпечності молока в умовах сільськогосподарського підприємства
Анализ показателей
безопасности молока в условиях сельскохозяйственного
предприятия.
Analysis of safety indicators of milk in the
agricultural enterprise.
 
Creator Патрєва, Людмила Семенівна
Патрева, Людмила Семеновна
Patreva, Ludmila
Максимова, І. І.
Максимова, И. И.
Maximovа, I.
 
Subject молоко
безпечність
хіміко-токсикологічні показники
відповідність нормам
безопасность
химико-токсикологические показатели
соответствие нормам
milk
safety
chemical and toxicological indicators
conformity to standards
 
Description Проведено дослідження безпечності сирого молока, одержаного в
сільськогосподарському підприємстві Півдня України. Встановлено, що
за хіміко-токсикологічними показниками, вмістом пестицидів та
важких металів молоко відповідає вимогам чинних нормативно-правових
актів безпечності.
Проведено исследование безопасности сырого молока, полученного
в сельскохозяйственном предприятии юга Украины. Установлено, что по
химико-токсикологическим показателям, содержанию пестицидов и
тяжелых металлов, молоко соответствует требованиям действующих
нормативно-правовых актов безопасности.
Milk and dairy products is one of the main of foods that are rich in
protein, essential amino acids, trace elements, vitamins and other nutrients.
Рroblem of quality milk and dairy products, despite strong demand, is one of
the major and painful problems of the industry, which should be given special
attention. It relates mainly to noncompliance technological disciplines in the
production, under the control of products for safety, in case of compulsory
work for state certification (poor labeling, production in violation of recipes, not
of the produce for physico-chemical parameters ).
Based on the position that today's milk in the country is defined as a
social product (after the bakery), you must provide a quantified population
domestic market of dairy products, and guarantee the proper quality and
safety
Today Ukraine is an issue as cow's milk as a raw material. This is
because the predominant share of dairy products in the current market comes
from farms that use only hand milking. Hence, the potential and the real
possibility of bacterial contamination of milk. In addition, the added problems
on the stages of transportation products, which requires proper packaging
specially equipped vehicles and more. Based on the previous position, the
quality of milk as starting material must meet safety standards.
The aim of research was to establish whether samples of raw cow's milk
obtained in an agricultural enterprise, the number of chemical-toxicological
indicators of the safety of these products.
As a result of studies found the actual concentrations of pesticides and
heavy metals in raw milk. Thus, the fate of massive DDT and HCH actual
concentration of the latter was below the MCL, or less than 0. 05. In the
investigated samples of milk were found bazudynu, karbofosom, metaphos,
trichlorfon. Regarding heavy metals, among the submitted samples of milk
exceeded MPC by mass fate of lead, arsenic, cadmium, mercury, copper and
zinc were found.
In further studies should explore the safety and quality of dairy
products in agricultural enterprises depending on the factors of organizational
and technological nature.
 
Date 2017-02-20T09:45:49Z
2017-02-20T09:45:49Z
2016
 
Type Other
 
Identifier Патрєва Л. С. Аналіз показників безпечності молока в умовах сільськогосподарського підприємства / Л. С. Патрєва, І. І. Максимова // Вісник аграрної науки Причорномор'я. - 2016. - Вип. 2 (89)., Ч. 1. - С. 205-211.
http://hdl.handle.net/123456789/1962
 
Language other
 
Format application/pdf
 
Publisher Миколаївський національний аграрний університет